Reakcija na Suljagićeve navode da mu Katolička crkva prijeti grobnicom: “Ovakvo nešto može napisati samo puka neznalica ili izrazito bezobrazan čovjek”

5 min. čitanja

Nakon što je direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić objavio da mu Katolička crkva prijeti grobnicom, reagovao je urednik Katoličkog tjednika nedjelja.ba Josip Vajdner.

Oni u svojoj reakciji podsjećaju kako je Suljagić nakon teksta novinara Josipa Vrička, a na temelju autorove opaske da se „najpoznatiji grobar u Bošnjaka“ javio „direktno iz Potočara, što je, s obzirom na najavljeni epilog, potpuno primjeren ambijent“, konstatirao kako mu Katolička Crkva prijeti da će „skončati u genocidu“.

– I osim općenitog navođenja jedne religijske zajednice, konkretizirao je: „Nemoj sutra da mi je prijetio neki pjanac iz Sarajeva, kad svi znamo da prijeti nadbiskup Vukšić. I on voli da prebrojava muslimane” – podsjeća autor.

U nastavku prenosimo reakciju Vajdnera na Suljagićevu optužbu, a koja se odnosi na dio objavljen na našem portalu:

Vezani tekst:

Neovisno o kontekstu – koji zapravo upućuje na bit stvari, a o njemu kasnije – jasno je da na temelju pročitanoga komentara na nedjelji.ba, ovakvo nešto općenito može napisati samo puka neznalica ili izrazito bezobrazan čovjek, ili pak onaj koji bezočnim napadom opravdava svoje mrziteljske postupke.

Neznalica – jer ne poznaje osnove logike; a bezobrazan – jer zlonamjerno dovodi u vezu ono što inače nema izravne veze. No, iz svega se najprije može iščitati kako je riječ o frustraciji koja svjesnim prebacivanjem na potpuno drugi logički kolosijek, želi bit stvari usmjeriti u suprotnom pravcu, što kao posljedicu ima dodavanje utega na tezulji mržnje među narodima u BiH.

Oni pak koji prate rad ovoga političara znaju da je riječ zbilja o osobi koja naprosto ne može sakriti svoju mržnju prema Hrvatima. I to nije argumentum ad hominem nego žalosna činjenica koju se može potvrditi nasumičnim čitanjem izjava i uradaka toga (nekadašnjeg) novinara. Jedna u nizu jest i ona na koju se referirao i Vričko, a doslovce glasi: „Ko god odluči formirati Vladu Federacije BiH sa UZP-om, po Schmidtovim pravilima, treba znati da će to biti posljednja Vlada FBiH ikad formirana, a ova generacija posljednja generacija našeg naroda koja će imati državu.“

S obzirom na taj fatalizam i, u biti huškačke, crne slutnje, jasno je kako je opaska da je javljanje s groblja „potpuno primjeren ambijent“. Ni u kojem se obliku iz toga – osim iskrivljenom logikom – ne može konstatirati ikakva prijetnja. To je samo činjenica koju je autor Vričko kao takvu detektirao izrazivši svoje mišljenje. Jer, uistinu, samo onaj koji u sebi nosi mržnju može formiranje vlasti s legitimnim političkim predstavnicima Hrvata, i u trenutku kada zahvaljujući Schmidtovim modifikacijama u Izbornom zakonu nisu ostvareni zlonamjerni planovi dekonstituiranja hrvatskog naroda, nazvati sudnjim danom države BiH. Poglavito što je vlast i do sada bila u načelu formirana s istim političkim partnerima.

Policija i novinari trebaju reagirati

A da bi izgleda Emir Suljagić sugestivno volio da su mu stvarno upućene prijetnje, otkriva se dalje u njegovu twittu kada kaže: „Katolička crkva u BiH, putem svog zvaničkog glasila, mi otvoreno prijeti grobnicom… Čekam i vas, momci. Bujrum, dođite da me pokopate.“ (Usput: Katolički tjednik nije službeno glasilo Katoličke Crkve – to je Vrhbosna; i u njemu rade i djevojke, a ne samo momci.)

Ako dotični već prije nije bio predmet policijske obrade, ali i osude od Društva novinara BiH zbog govora mržnje, onda je to sada vrijeme. Jer kako drugačije pojmiti to ratoborstvo nego kao izravnu, stvarnu prijetnju, konstruiranu na zlonamjernim logičkim pogrješkama. Stoga je razumljivo pitanje: treba li očekivati da Suljagić, kada već nema prijetnji utemeljenih u realnosti i „dolaska da ga se pokopa“, onda sam kaže kako će doći i obračunati se s onima koji njegov „bujrum“ nisu iskoristili?  

Da to stvarno ima pokrića svjedoče i Emirove riječi upućene izravno redakciji Katoličkog tjednika: „Momci, ja se smrti ne bojim onoliko koliko se vi bojite života.“

Ostatak reakcije pročitajte na nedjelja.ba.

Podijeli ovaj članak