Raste broj razvoda u BiH, evo koje su “najkritičnije” godine za krah braka

2 min. čitanja

Psiholozi kažu da je razvod, pored smrti užeg člana porodice ili prijatelja, jedan od najstresnijih događaja koja osoba može doživjeti. A, nije ni jeftin

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je najnoviju publikaciju “Žene i muškarci u BiH”, koja pruža detaljne podatke iz različitih statističkih i drugih područja, razvrstanih po spolu. Ova publikacija pruža sažeti pregled položaja žena i muškaraca u bosanskohercegovačkom društvu, istovremeno doprinoseći naporima za postizanje jednakosti i ravnopravnosti među spolovima.

Publikacija je dala i osvrt na broj sklopljenih brakova, ali i analizirala i povećanje broja razvoda brakova u posljednjih 25 godina, piše Forbes.

Navodi se da je u Bosni i Hercegovini u 2022. godini zabilježeno 1.000 razvoda više u odnosu na 1997. godinu. U 2022. godini je razvedeno 2.865 brakova, pri čemu je najveći broj razvoda, kako kod žena tako i kod muškaraca, evidentiran u dobi od 40 do 49 godina.

Psiholozi kažu da je razvod, pored smrti užeg člana porodice ili prijatelja, jedan od najstresnijih događaja koja osoba može doživjeti. A, nije ni jeftin. Razvod braka obično traje oko godinu dana, posebno ako postoje nesuglasice oko starateljstva nad djecom, visine alimentacije koja se kreće od 50 do 1.000 KM po djetetu, i pitanja supružničkog izdržavanja.
Publikacija je otkrila i da je u 2022. godini sklopljeno ukupno 17.427 brakova, a da je august i dalje mjesec koji mladenci najčešće biraju da izgovore sudbonosno “da”.

Zakon o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, koji je donesen 2003. godine, ključan je u promicanju, zaštiti i osiguranju jednakosti spolova te sprječavanju svih oblika diskriminacije temeljene na spolu. Član18. ovog zakona jasno propisuje da svi statistički podaci moraju biti razvrstani po spolu, osiguravajući transparentnost i praćenje položaja žena i muškaraca u društvu, navodi se u publikaciji.

Većina podataka prikazanih u ovoj publikaciji rezultat je istraživanja koje provodi Agencija za statistiku BiH, dok je manji dio podataka preuzet iz drugih državnih i entitetskih institucija.

Fokus.ba

Podijeli ovaj članak