Prvo ZZO HNK, a sada i Zavod iz Goražda: Kod iz Zagreba pokreće novi spor u Bosni?

7 min. čitanja

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona je posao informatizacije zdravstvenog sistema 2012. godine povjerio zagrebačkoj firmi Cuspis, a epilog priče je sudski proces koji još traje. No, još jedan zavod, ovaj put onaj u Bosanskopodrinjskom kantonu, krenuo je stopama kolega iz Mostara.

Posao za Cuspisom ugovara se pregovaračkim postupkom, a ne javnom nabavkom za “Nadogradnju sistema upravljanje rizicima u zdravstvenim ustanovama na području BPK-a” zbog ekskluzivnih prava na koja se pozivaju iz ZZO-a BPK-a.

Pregovor nakon dila

Procijenjena vrijednost nadogradnje je 183.898,80 KM, a rok za prijem zahtjeva za učešće ističe u četvrtak, 17. augusta, u podne.

Rade Bošnjak, bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja u Mostaru, kazao je nedavno kako je cilj sudskog postupka koji se vodi utvrđivanje prava nad zajednički razvijenim programom IZIS (Integrirani zdravstveni informacijski sistem), dok direktor Cuspisa Vinko Kojundžić tvrdi kako je Bošnjak gradio paralelni sistem po uzoru na njegov, čijim bi uvođenjem Zavod dugoročno bio oštećen višemilionskim iznosom.

Rukovodioca Sektora za provođenje osiguranja pravne i opšte poslove ZZO-a BPK-a Naidu Mandžo, čije je ime navedeno na dokumentima vezanim za pregovarački postupak, pitali smo da li su u ovoj instituciji upoznati s tim da se vodi sudski spor između ZZO-a HNK-a i kompanije Cuspis, o kakvim je ekskluzivnim pravima riječ kada govorimo o nadogradnji sistema upravljanja rizicima u zdravstvenim ustanovama BPK-a, da li su sa vlasnikom Cuspisa razgovarali o tome u čijem vlasništvu ostaje nadograđeni sistem, te, imajući u vidu sudski spor u Mostaru, da li su od kompanije Cuspis tražili garancije o tome da će ugovor biti ispoštovan? Ni na jedno od ovih pitanja odgovor nismo dobili, ali uvidom u dokumentaciju da se iščitati kako garancije nisu tražene.

Iz mostarskog Zavoda isprva su tražili da vlasnik Cuspisa Kojundžić prizna tužbeni zahtjev i na taj način izbjegne sudski postupak i troškove koji proizlaze iz istog, i da se vlasništvo nad programom prenese na ZZO HNK-a, s obzirom na to da je ono stečeno na osnovu ulaganja u programsko rješenje, a što je i predmet tužbenog zahtjeva, sve po preporukama Ureda za reviziju institucija u FBiH.

– Oni su mene tužili i kažu: Zavod je vlasnik sistema IZIS. Međutim, mi u svakom našem ugovoru imamo da piše: Cuspis je vlasnik izvornog koda. Bošnjak je zaustavio dorade IZIS-a, zašto? Da bi njegovi programeri stigli to isprogramirati i pokazalo se da nakon pet godina nisu spremni. Smatramo da je Zavod već sada oštećen za pet miliona maraka, ustvrdio je nedavno Kojundžić.

Bošnjak se ranije oglasio saopštenjem u kojem navodi da je sudski postupak pokrenut na osnovu nezavisne stručne ekspertize, rađene od više stručnjaka iz odgovarajućih područja i ima za cilj utvrditi prava nad zajednički razvijenim programom IZIS-a.

Budući da Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a i Cuspis vode spor nad vlasništvom koda, nadležne u ovoj instituciji i advokatsku kancelariju koja ih zastupa pitali smo za stav kada je riječ o kupovini vlasništva koja je predmet ovog spora. Zanimalo nas je i da li su upozorili druge institucije na potencijalnu prevaru, odnosno da se Cuspis lažno predstavlja kao vlasnik koda, te da li je ZZO HNK-a, kao što to sada čini ZZO BPK-a Goražde, izbjegao javni konkurs te posao sa Cuspisom dogovorio pregovaračim postupkom, pošto se iz zagrebačke kompanije pozivaju na “zaštitu ekskluzivnih prava”?

– Na početku želimo da zahvalimo za vaše interesovanje za ovaj predmet. Tačno je da Advokatska kancelarija Vila Nermin, kao punomoćnik ZZO-a HNK/HNŽ-a, vodi spor pred Općinskim sudom u Mostaru protiv tuženog Cuspis d. o. o, kojem je predmet vlasništvo nad izvornim kodom programskog rješenja. Kao ozbiljna i odgovorna kancelarija, s obzirom na to da je predmet u toku, sve što smatramo relevantnim za konkretan predmet, prezentirat ćemo postupajućem sudiji nadležnog suda, jer se o ovakvim predmetima govori pred sudom. Mi kao kancelarija ćemo dati maksimalan trud i znanje u sporu, kako jedino i znamo i vjerujemo u uspjeh u sporu, te u činjenicu da je predmetni program vlasništvo našeg klijenta, poručili su advokati.

U izvještajima Ureda za reviziju u FBiH za ZZO HNK-a kroz godine 2016. i 2021. piše da je potrebno nastaviti aktivnosti na utvrđivanju vlasničkih i drugih prava Zavoda nad razvijenim kodom softverskog rješenja IZIS-a.

Istraga USKOK-a

Uzalud, Kojundžić je optužio Bošnjaka za krađu, no mnogi sumnjaju u njegove motive, jer se ranije pisalo da je umiješan u niz koruptivnih afera, preciznije, da je firma Cuspis bila predmet istraga u Hrvatskoj zbog višemilionskih iznosa koje je dobijala za poslove.

Ipak, iako je USKOK pokrenuo istragu zbog platforme za cijepljenje građana Hrvatske tokom pandemije koronavirusa, a u čemu je učestvovala i Kojundžićeva firma, Cuspis se spominjao i kao odabrana kompanija za izradu stranice posvećene borbi protiv korupcije. Nakon tog konkursa, Kojundžić je tvrdio da nije bilo pogodovanja, da nije imao nikakve informacije kada se prijavljivao na poziv i da je sve čisto s njegove strane.

”Stranica bi trebala umrežiti cijeli sustav borbe protiv korupcije i ubrzati prijave. Posao je Ministarstvo pravosuđa procijenilo na 640.000 eura – Cuspis je rekao da ga može odraditi za 358.750 eura”, pisao je dnevnik.hr u aprilu ove godine.

”Zar nije tragikomično da platformu za antikorupciju provodi tvrtka protiv koje se provode istražne radnje zbog korupcije?”, upitao je u istom tekstu saborski zastupnik Božo Petrov.

Podijeli ovaj članak