Prvo budžet, potom Vlada / Ministrica Vidović: Veće plate od 1. januara

2 min. čitanja

Vlada Republike Srpske utvrdila je po hitnom postupku Prijedlog budžeta za narednu godinu od 5,383 milijarde KM. Ministar finansija Zora Vidović rekla je da je Prijedlog budžeta veći od drugog rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu za 873 miliona KM.

– Prijedlogom budžeta predviđeno je povećanje plata od pet odsto od 1. januara. Nakon isteka prvog tromjesečja, razmatraćemo mogućnost dodatnog povećanja plata. Rashodi za lična primanja zaposlenih u idućoj godini biće milijardu i 132 miliona KM, rekla je Vidović.

Ona je navela da će penzije u Srpskoj biti povećane za 13,5 odsto. Izdvajanja za penzije u 2023. godini iznose milijardu i 545 miliona KM. Vidović je istakla da je Narodnoj skupštini Republike Srpske predloženo da sva boračka i socijalna davanja budu povećana za 13,5 odsto.

Izdvajanja za penzije u 2023. iznose milijardu i 545 miliona KM, a biće povećane 13,5 odsto

– Planirano je 70 miliona KM za davanja za nezaposlene roditelje porodica sa četvoro i više djece. Vlada Srpske je po hitnom postupku utvrdila i Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2023-2025, kao i prijedloge odluka o dugoročnom i o kratkoročnom zaduživanju emisijom trezorskih zapisa za 2023, istakla je Vidović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović očekuje da će novi saziv parlamenta biti konstituisan do Nove godine i formirana nova Vlada ako Centralna izborna komisija BiH uradi posao onako kako je to vremenski predviđeno.

– Republika Srpska je ranije uglavnom formirala sve svoje institucije prije novogodišnjih praznika. Sada svi trebamo prihvatiti ono što je evidentno i činjenično, te se ponašati u skladu s tim, istakao je Čubrilović.

Komentarišući Prijedlog budžeta RS-a za 2023. godinu, koji će biti razmatran na posebnoj sjednici Narodne skupštine 2. novembra, Čubrilović je rekao da je socijalna komponenta jedna od najvažnijih, ističući da nije zanemaren ni razvojni dio budžeta.

Podijeli ovaj članak