Protesti širom BiH zbog brutalnog ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu

2 min. čitanja

U Gradačcu je u petak počinjen stravičan zločin u kojem je Nermin Sulejmanović ubio svoju suprugu i to prenosio uživo na Instagramu, a potom je ubio još dvije i ranio tri osobe. Na kraju je izvršio samoubistvo. Kao podrška svim žrtvama nasilja, danas će se širom Bosne i Hercegovine održati mirno okupljanje i protestna šetnja. 

Inicijativa građanki/na Mostara organizira mirni prosvjedni skup danas u 18 sati na Španjolskom trgu u Mostaru.

– Mirnim protestima nastojimo, zajedno, skrenuti pažnju javnosti na problem femicida, nasilja nad ženama, ali i iznijeti zahtjeve upućene svim nositeljima vlasti kako na lokalnom, kantonalnom tako i na državnom nivou, saopćeno je iz Inicijativa građanki/na Mostara.

U Zenici je zakazano mirno okupljanje kao podrška svim žrtvama nasilja u Bosni i Hercegovini.

Mirni protest sa početkom u 18 sati na Trgu Alije Izetbegovića se organizuje povodom nedavnog višestrukog ubistva u Gradačcu gdje je Nermin Sulejmanović ubio tri osobe, nakon čega je isto toliko ih ranio i u konačnici izvršio samoubistvo.

Najavljena je i protestna šetnja u Sarajevu. Planirano je da počne u 18 sati. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pozvala je sve da se pridruže ovoj šetnji.

– Dragi prijatelji, svjesna funkcije koju obnašam i pažnje javnosti koju ona nosi, dozvolite mi da to u ovom trenutku zloupotrijebim. Tragična ubistva u Gradačcu ne dozvoljavaju mi da sjedim skrštenih ruku. Osjećam svaku obavezu da uradim sve što mogu kako ova tema ne bi imala svoj rok trajanja, kako to kad nas obično bude. Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i ono mora biti tačka odakle će se slati sve važne i snažne poruke, rekla je ona u videu objavljenom na društvenim mrežama pod naslovom Sarajevo šeta za Nizamu.

Povodom ubistava nevinih građana na području Gradačca, danas je prograšen Dan žalosti na području Tuzlanskog kantona.

Odluka je to donesena na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Vlade TK.

Kako je to ranije i najavljeno danom žalosti bit će proglašen dan kada bude obavljena dženaza Nizame Hećimović, žene koju je ubio Nermin Sulejmanović.

Podijeli ovaj članak