Prošle sedmice vraćali, danas novo zaduženje: RS sa 75 miliona krpa budžet za 2023.

2 min. čitanja

U skladu sa Odlukom o durogoročnom zaduživanju RS-a za 2023. godinu i u okvirima Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, RS je danas održao dvije aukcije obveznica kojima je osigurao ukupno 75 miliona KM.

Potražnja za hartijama od vrijednosti je u oba trgovanja bila veća od ponude, a i ovaj put je u trgovanju učestvovalo više institucionalnih investitora, kao i fizička lica: iz Bosne i Hercegovine i zemalja Evropske unije, saopćilo je Ministarstvo finansija RS-a.

Na Banjalučkoj berzi je, u okviru 59. aukcije obveznica, prodato 30.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM, sa rokom dospijeća od sedam godina i kamatnom stopom od 6,1 posto godišnje. Ova emisija obveznica je vezana za valutnu klauzulu euro. Glavnica se isplaćuje jednokratno po dospijeću (sedam godina od dana registracije emisije), a kamata jednom godišnje.

U okviru 60. emisije obveznica, prodato je 45.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM, sa rokom dospijeća od pet godina i kamatnom stopom od 6,1 posto godišnje. Ove hartije su emitovane u valutnoj klauzuli konvertibilna marka. Glavnica se isplaćuje jednom godišnje, kao i kamata.

Namjena sredstava prikupljenih emisijom obveznica je osiguravanje novca za budžet RS-a za 2023. godinu, naveli su iz Ministarstva.

– Stanje ukupnog duga RS-a, prema preliminarnim podacima na dan 31.5.2023. godine, iznosi šest milijardi i 253,4 miliona KM, tj. 40,5 posto BDP-a, dok stanje javnog duga RS-a iznosi pet milijardi i 270,3 miliona KM, tj. 34,1 posto BDP-a. Iz navedenog proizlazi da RS-a ima kapaciteta da sve svoje dospjele obaveze izvršava u roku i u skladu sa strateškim planom – saopćilo je Ministarstvo.

Podijeli ovaj članak