Pronađeni posmrtni ostaci na gradilištu hidroelektrane Buk Bijela kod Foče: “Slučajno pronađeni, bager zakačio kosti…”

2 min. čitanja

Posmrtni ostaci žrtava proteklog rata pronađeni su na gradilištu hidroelektrane u Buk Bijeloj, devet kilometara uzvodno od Foče, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) za BIRN BiH.

Posmrtne ostatke pronašli su radnici koji na ovom lokalitetu izvode radove na izgradnji hidroelektrane, potvrdila je glasnogovornica INO-a BiH Emza Fazlić.

– Skeletni ostaci su sasvim slučajno pronađeni, kada je bager zakačio kosti. Istražitelj Instituta za nestale osobe odmah je upućen na ovo mjesto da provjeri ove navode i vidi o čemu je tačno riječ, nakon čega će biti poznato više detalja – pojasnila je Fazlić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prema prvim informacijama, pronađena je vilica, najvjerovatnije ljudskog porijekla, nakon čega je policija pozvana na ovaj lokalitet, kako bi on bio obezbijeđen sve do dolaska istražitelja INO-a BiH.

Midheta Kaloper-Oruli, predstavnica Udruženja žrtava rata “Foča 92-95”, čiji članovi su 2021. godine na ovom lokalitetu obilježili Međunarodni dan nestalih osoba, najavila je posjetu sutra ovom terenu.

Prema podacima INO-a BiH, u Buk Bijeloj su tokom 2006. godine pronađeni posmrtni ostaci 43 žrtve, kada su na ovom lokalitetu vršene istražne radnje. U maju 2021. godine na istoj lokaciji položen je kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane, koju zajedno grade Srbija i Republika Srpska. Izgradnja je počela unatoč svim naporima Udruženja žrtava “Foča 92-95” da taj projekt bude zaustavljen sve dok ne bude izvršeno detaljno ispitivanje terena, jer postoje osnovane sumnje da se na lokalitetu Buk Bijela nalazi još posmrtnih ostataka prisilno nestalih osoba.

Na području Foče se još uvijek traga za posmrtnim ostacima više od 600 osoba, od ukupno više od 7.000 nestalih za kojima u BiH još uvijek traje potraga, piše Detektor.ba.

Podijeli ovaj članak