Nove blokade u Vijeću ministara: Zoran Tegeltija odbio uvrstiti prijedlog odluke o ANP-u na sjednicu

2 min. čitanja

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, oglasila se na društvenim mrežama gdje je sa javnošću podijelila informacije o novim blokadama koje provodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Tegeltija je, naime, opet odbio uvrstiti prijedloge odluka o Programu reformi BiH za 2021. i 2022. (ANP) te nacrt Zakona o vanjskih poslovima Bosne i Hercegovine na sjednicu Vijeća ministara BiH.

Objavu ministrice Turković ovim putem prenosimo u cijelosti: 

– Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija odbio je, ponovo, da na sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uvrstiti prijedloge odluka o Programu reformi BiH za 2021. i 2022. te nacrt Zakona o vanjskih poslovima Bosne i Hercegovine.

Uprkos višestrukim urgencijama i višemjesečnom čekanju, ove ključne reformske tačke se nisu našle na dnevnom redu današnje sjednici Vijeća ministara BiH.

Komisija za saradnju sa NATO-om je predlagač Programa reformi BiH te sam ponovo zatražila da se prijedlozi, koji su napominjem, usaglašeni na sjednici Komisije nađu i na Vijeću ministara BiH. Krajnje je vrijeme da se proces otkoči.

Također, tu je i prijedlog Zakona o vanjskim poslovima.

Riječ je o jednom od najvažnijih reformskih propisa na kojem se predano radilo i koji se dugo usaglašavao te mjesecima čeka da predložen za razmatranje. Odbijen je i materijal kojim se omogućava realizacija odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o proširenju diplomatsko-konzularne mreže BiH.

Nema apsolutno nikakvog razloga da se i dalje blokira procedura za ovakvo zakonsko rješenje, a da se traži da Vijeće ministara BiH samo kao tehničko tijelo donosi finansijske odluke i usvaja informacije.

Evropska komisija je u posljednjem izvještaju o napretku pozitivnim ocijenila pridruživanje BiH vanjsko-političkim stavovima Unije.

Zakon o vanjskim poslovima, u tom pogledu, sistemski rješava brojna pitanja te postavlja BiH nepovratno u pravcu napretka i euroatlanskih integracija, rekla je Turković.

Podijeli ovaj članak