Prointer sve bogatiji: 37 miliona KM kompaniji koja se povezuje sa porodicom Dodik

6 min. čitanja

Kada svakodnevno slušate da neko nema finansijskih problema, počnete sumnjati u to. Naše informacije govore o lošoj situaciji u Republici Srpskoj. Ovo je prije nekoliko dana rekao visoki predstavnik Christian Schmidt koga vlasti u RS-u ne priznaju. Ali, lako bi moglo da se desi da je Schmidt u pravu, jer će se Republika Srpska samo u ovom mjesecu zadužiti 300 miliona maraka. Kamate pod kojima se zadužuje su izuzetno nepovoljne.

U istom mjesecu kada će se Republika Srpska zadužiti za 300 miliona maraka, Poreska uprava Srpske platiće 37 miliona maraka kompaniji Prointer da bi dobila sistem za fiskalizaciju. Da stvar po budžet Srpske bude gora – Prointer je ponudio 13 miliona maraka više nego ostale kompanije koje su se prijavile na tender.

Sukob interesa

Ovaj tender je raspisan prije skoro godinu i cijeli proces su pratile optužbe da se kroz ovu javnu nabavku favorizuje upravo Prointer, koji je poznat po milionskim ugovorima sa državnim institucijama i Vladom Republike Srpske. Tender je predviđao da se postupak sprovodi u dvije faze. U prvoj fazi je Poreska uprava provjeravala kvalifikovanost kandidata koji su dostavili zahtjev za učešće, dok su se u drugoj dostavljale ponude.

I dok Vlada RS-a gleda kako da što lakše i što brže nađe nove kreditore, Prointeru kaplje sa svih strana. Najprije će Uprava za indirektno oporezivanje BiH platiti Agenciji Kamir iz Širokog Brijega i banjolučkom Prointeru 4,5 miliona maraka za održavanje videonadzora na graničnim prelazima i objektima koje ova institucija koristi, a potom će kompaniju koja se povezuje sa porodicom Dodik angažovati i Poreska uprava Republike Srpske i to sa cijelih 36,9 miliona maraka.

– Apsurdna, ali istinita činjenica je da se za fiskalizaciju više pita Prointer nego Poreska uprava koja bi trebala biti naručilac tog posla, a Prointer samo izvođač. Upravo razni Prointeri i kreiraju finansije Republike Srpske, a prava vijest bi bila da se Zora Vidović nije zadužila, rekao je poslanik Đorđe Vučinić.

Poslovni portal capital objavio je da je na ovaj tender aplicirala i kompanija Planet soft iz Banje Luke, ali je odbijena jer, kako je navedeno, nije zadovoljila tražene uslove. Njihova ponuda je iznosila 24 miliona maraka, ali ona nije ni otvorena. Oni su se žalili Kancelariji za razmatranje žalbi, ali njihova žalba je odbijena.

U kompaniji Planet soft su uvjereni da je Kancelarija za razmatranje žalbi odbila njihov prigovor zbog sastava komisije čiji je jedan član bio u sukobu interesa. Naime, u donošenju odluke o odbacivanju žalbe je učestvovala članica KRŽ-a Jelena Račić, rođena sestra Slobodane Račić Đukić, menadžerke u kompaniji Infinity International Group, čiji je Prointer član.

I dok Poreska uprava Republike Srpske u džep Prointera, kompanije koja se godinama povezuje sa porodicom Dodik, gura 37 miliona maraka, vlast u Srpskoj ide u nova astronomska zaduženja. Republika Srpska se prije dva dana zadužila trezorskim zapisima 32,4 miliona KM, iako je planirani iznos emisije bio 15 miliona maraka.

Ovo je prvo u nizu zaduženja Srpske planiranih na Banjalučkoj berzi u narednom periodu. Već iduće sedmice, 20. juna, planirana je emisija obveznica od 210 miliona maraka. Pored toga, Vlada Republike Srpske je prošle sedmice donijela još dvije odluke o emisiji dugoročnih obveznica u ukupnom iznosu od 75 miliona KM, a tačan datum aukcija još nije poznat.

Ekonomski analitičar Igor Gavran smatra da namjera Vlade RS-a da se okrene narodnim obveznicama u trenutnoj situaciji zvuči kao dodatna potvrda očajanja i nesposobnosti da pronađe sredstva na drugi način način.

Panično zaduživanje

U drugačijim okolnostima, naglašava on, uz niži nivo zaduženosti i viši nivo povjerenja kreditora, takav bi potez bio jako dobra ideja, jer bi umjesto odliva novca za kamate nekom stranom kreditoru sav novac iz ovog aranžmana ostao na domaćem tržištu.

– Međutim, u aktuelnim okolnostima, gdje se očito ni postojeći dug ne može redovno servisirati, već se gotovo panično nakon djelimično realizovane jedne emisije duga prema bankama plasira nova sa jako nepovoljnom kamatnim stopom, takve narodne obveznice bi bile visokorizične za obje strane, smatra Gavran.

Poslanik Nebojša Vukanović kaže za Oslobođenje da niko u vlasti ne želi da kaže da je alarmantna situacija u Republici Srpskoj. I dok se, kazao je on, građani bacaju u novo zaduženje, Prointeru se obezbjeđuju novi posao i novi milioni.

– Gazde će prodati i šume i rijeke i planine samo da ima para za Prointer. Kako je moguće da se zadužujemo 300 miliona maraka u samo jednom mjesecu, a da istovremeno dajemo ovoj firmi 37 miliona maraka? To može samo ovdje i nigdje više. I slijepi vide zašto se Srpska zadužuje. Zadužuje se da bi nahranila nezasita usta. Sve se to graniči sa ludilom, istakao je Vukanović.

Podijeli ovaj članak