Profesorica na Columbia Univerzitetu u New Yorku: Schmidt će ostati zapamćen kao neko ko je ustupio privilegiju ekstremistima da prekroje BiH

2 min. čitanja

Narod BiH i dijaspora su jasno, glasno i na mnoge načine rekli OHR-u da žele zaštitu ljudskih prava i građansku BiH. Uprkos tome, OHR-ov Christian Schmidt je na izuzetno perfidan način učinio sasvim suprotno, navodi Amra Šabić-El-Rayess

Amra Šabić-El-Rayess, profesorica na Columbia Univerzitetu u New Yorku, smatra da će visoki predstavnik Christian Schmidt ostati zapamćen kao neko ko je ustupio privilegiju ekstremistima da prekroje BiH.

“Narod BiH i dijaspora su jasno, glasno i na mnoge načine rekli OHR-u da žele zaštitu ljudskih prava i građansku BiH. Uprkos tome, OHR-ov Christian Schmidt je na izuzetno perfidan način učinio sasvim suprotno. Ostaće zapamćen kao neko ko je ustupio privilegiju ekstremistima da prekroje BiH”, navela je.

……..

……..

Šabić-El-Rayess smatra da je ovo samo potvrda da se nije lako izboriti za ljudska prava i za jednakost.

“Naročito kada drugi geopolitički interesi i predrasude informišu političke stavove birokrata koji svoje karijere nažalost grade na životima drugih”, dodala je te istakla kako joj je žao što nije mogla učiniti više i bolje, ali poručuje:  

“Ostajem istrajna u borbi za ono što je ispravno – a to je poštovanje svakog čovjeka bez obzira na etničku, religijsku ili rasnu pripadnost. Pravo na političku reprezentaciju i pravo na glas nikad ne smije ovisiti o nečijem identitetu. Rasizam je neprihvatljiv u bilo kom obliku i bilo gdje pa tako i u BiH”, napisala je Šabić-El-Rayess na Facebooku. 

Podijeli ovaj članak