Dodik želi jednu ministarsku poziciju za kadar SNSD-a, strahuje od formiranja vlasti “bez legitimnih predstavnika Srba i Hrvata”

2 min. čitanja

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će bh. entitet Republika Srpska insistirati da ima svog ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH.

– Za to ćemo se zalagati u narednom periodu, rekao je Dodik.

On je rekao da se “to da BiH nema vanjsku politiku vidjelo i u slučaju sankcija Rusiji, gdje je stavove o tome iznosila ministar inostranih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković iako o tome nema odluke ni u Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara ili Parlamentu BiH”.

Kada je riječ o formiranju novog saziva Vijeća ministara Dodik smatra da je “moguće da se Bošnjaci objedine u Sarajevu i da u saradnji sa opozicionim strankama iz RS formiraju Vijeće ministara, što bi dovelo BiH u veoma neugodnu poziciju, da se vlast formira bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba.”, prenosi N1.

On kaže da mjesto predsjedavajućeg pripada Hrvatima, te da o tome postoji načelni dogovor sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

– Mi ne želimo ništa na štetu Bošnjaka, ali ako oni žele da sa nama dogovore šta je BiH i ko je spreman da se dogovara, a ne da širi idealizam, onda ćemo ići prema tome. Ako ne, ostaće struktura koja je propala, pa ćemo vidjeti dokle će to trajati, naveo je Dodik.

Ponovio je da je “u BiH potreban dogovor, a ne da stranci nameću rješenja”.

Podijeli ovaj članak