Profesor Mulahasilović: Vidjelo se zapravo da je Rusija tigar od papira

6 min. čitanja

O ruskoj agresiji na Ukrajinu, vojnim i geopolitičkim aspektima, razgovaralo se u sinoćnoj emisiji ‘Specijal‘ O kanala. Gosti su bili Serhii Miniailo, otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH, Jahja Muhasilović, profesor međunarodnih odnosa, i Igor Tabak, vojni analitičar iz Hrvatske.

Miniailo je precizirao da rat Moskve protiv Ukrajine nije počeo prošle, već 2014. godine aneksijom Krima.

Sloboda nema cijenu

– Moramo da budemo svjesni da ovaj rat ne traje od prošle godine. To je kršenje svih sporazuma, konvencija, međunarodnih ugovora koje je Rusija potpisala kao članica UN-a, kao članica OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija. Osim toga, kršila je bilateralne sporazume sa Ukrajinom o prijateljstvu, granici… od početka našeg nezavisnog života kao ukrajinske države i njihovog kao Ruske Federacije, kazao je Miniailo.


image

Serhii Miniailo: Građani BiH znaju šta je sloboda/EDIN BARIMAC

Podvukao je da je sloboda ta koja nosi ukrajinski narod, a ona nema cijenu.

– Nakon Drugog svjetskog rata ukrajinska ustanička vojska borila se do 60-ih godina protiv Sovjetskog saveza. Poslije toga Ukrajina je kao društvo, kao narod, pokrenula drugu borbu za prava čovjeka. I od 60-ih godina do kraja Sovjetskog saveza bilo je previše ukrajinskih disidenata i intelektualaca koji su se borili za prava čovjeka i naroda da živi slobodno, rekao je Miniailo, podvlačeći da se Ukrajina nikada nije prestala boriti za svoju slobodu.

Miniailo je naglasio da se godinu nakon početka rata vidi da je sve više saglasnosti između demokratskih zemalja da pružaju pomoć Ukrajini.

Govoreći o vojnom odgovoru Ukrajine na napade proteklu godinu, Tabak je ustvrdio da je taj odgovor bio neočekivano jak i ustrajan.

– Sjetite se samo koliko je navodno i upućenih političara i ljudi sa Zapada javno pričalo da će to biti gotovo za dan-dva, da će to Rusija srediti nabrzinu, kao što se i nekada davno očekivalo da će Srbija sve nemire u bivšoj Jugoslaviji srediti za jedan-dva dana, pa će lako dalje. Eto, ispalo je da nije toliko jednostavno koliko su zamišljali, dapače, nije uopće jednostavno, a posebno se to vidjelo ove jeseni, kad je Ukrajina uspjela uzeti inicijativu na bojištu, što je velik doseg, s obzirom na to da, kad čovjek pogleda brojeve, resurse o kojima se tu pričalo, Ruska Federacija je bila i ostaje velika nuklearna sila. Izaći bar donekle na izjednačeno bojno polje, makar i na nekom ograničenom prostoru, s takvim protivnikom je ogroman doseg, kazao je Tabak.

Tabak tvrdi da su priče o razjedinjenosti Zapada, o podjelama u NATO-u i Evropskoj uniji zapravo ruska propaganda

Mulahasilović je istaknuo da je ruska agresija na Ukrajinu pokazala da rat nije više tako lako voditi.

– Prije invazije se tako mislilo, a smatra se i danas manje-više. Vidjelo se zapravo da je Rusija tigar od papira. Šta to znači? Znači da ona u kvantitativnom smislu ima naoružanje kakvo ima, ona je i dalje nuklearna sila, međutim, danas se konvencionalni rat vodi nešto drugačije. Sada kvantitet ne govori toliko za sebe, već kvalitet vojske koju vi imate u tom trenutku. Naime, pokazalo se da broj tenkova, broj projektila i sva ta masovnost i grandioznost koju i dan-danas ima Ruska Federacija, zapravo na bojnom polju vrlo često ne mora mnogo da znači, kazao je.

Na pitanje zašto određene zemlje zapadnog bloka imaju vrlo oprezan stav o pitanju odlučnijeg odgovora na rusku agresiju, Mulahasilović odgovara da je, recimo, Njemačka tu prilično jasna.

Odlučne SAD

– Njemačka je pred ovu agresiju imala ogromne ekonomske interese sa Rusijom – nije samo riječ o energetskom sektoru već i drugima od kojih zavisi njemačka politika, kao što su autoindustrija, finansijsko sarađivanje… i iz tog razloga oni ne mogu biti odlučni kao Sjedinjene Američke Države ili Velika Britanija u svom odgovoru prema Rusiji. U međuvremenu su prekonsolidovali svoje stavove i već su se poravnali sa generalnim stavovima zapadnog bloka prema Ukrajini, ali doza opreza se još osjeti, napominje Mulahasilović.

Osvrćući se na podijeljenu politiku BiH prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, Miniailo je ustvrdio da većina građana Bosne i Hercegovine podržava ukrajinsku borbu za slobodu.

– Građani BiH znaju šta je sloboda, šta je rezultat rata i zbog toga svuda gdje idem čujem riječi podrške, naglasio je Miniailo.

Mulahasilović je rekao da Rusija već nekoliko decenija ima vrlo dvoličan narativ, gdje optužuje Zapad za imperijalizam, a isto se ponaša u bližoj okolini.

– Podržavati Rusiju je u najmanju ruku na Balkanu vrlo autodestruktivno, podvukao je Mulahasilović.


Podijeli ovaj članak