Primije─çen ulazak konvoja oklopnih transportera u BiH, odmah su se oglasili iz EUFOR-a

2 min. ─Źitanja

Kretanje oklopnih vozila koja pripadaju razli─Źitim dr┼żavama je rutinska aktivnost i obavlja se redovno bilo radi administrativnih razloga ili odr┼żavanja, re─Źeno je Feni u EUFOR-u nakon ┼íto su mediji prenijeli vijest da je primije─çen konvoj Vojske Ma─Ĺarske s oklopnim transporterima na ulazu u Bosnu i Hercegovinu.

U EUFOR-u nagla┼íavaju da je trenutni broj zemalja koje u─Źestvuju u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini 22 te da EUFOR ostaje posve─çen pru┼żanju podr┼íke lokalnim vlastima pri odr┼żavanju sigurnog i stabilnog okru┼żenja u Bosni i Hercegovini.

Ranije je austrijski list “Der Standard” objavio da Austrija prvi put nakon 15 godina komandno vodstvo nad misijom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini prepu┼íta naredne godine Ma─Ĺarskoj, novi general-major trebao bi biti Laszlo Sticz koji ─çe naslijediti general-majora Helmuta Habermayera.

Prema navodima “Der Standarda”, Ma─Ĺarska je dobila ugovor za komandu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, jer se obavezala da ─çe osigurati ─Źetiri do pet helikoptera za EUFOR za najmanje tri godine, po─Źev┼íi od januara 2024. godine.

“Der Standard” u analizi situacije u Bosni i Hercegovini navodi da bi dolaskom Ma─Ĺarske na ─Źelo EUFOR-a moglo do─çi i do neizvjesnosti zbog “orijentacije neliberalne i autokratske vlasti u Ma─Ĺarskoj”, te podr┼íke ma─Ĺarskog premijera Viktora Orbana predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, prenosi Fena.

List podsje─ça da se Ma─Ĺarska o┼ítro protivi uvo─Ĺenju sankcija Dodiku, iako je on pod ameri─Źkim sankcijama. Istovremeno, Njema─Źka je obustavila projekte s Republikom Srpskom zbog Dodikove politike, a me─Ĺunarodni donatori odga─Ĺaju pru┼żanje finansijske pomo─çi.

─îlan Predsjedni┼ítva BiH Denis Be─çirovi─ç u razgovoru za “Der Standard” je tako─Ĺer govorio o pogor┼íanju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini zbog antiustavnog i antidejtonskog djelovanja Dodika, nagla┼íavaju─çi va┼żnost uloge EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i misije ALTHEA u o─Źuvanju mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i regiji zapadnog Balkana.

Austrija od 2009. godine ima komandnu odgovornost nad misijom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, a 11 general-majora bilo je iz te dr┼żave.

Prija toga, komandnu odgovornost imale su Velika Britanija, Italija, ┼ápanija i Njema─Źka.

Podijeli ovaj ─Źlanak