Prijedlog Deklaracije GV Sarajevo: Milanović nije dobrodošao u ovaj grad, nismo otvoreni za one koji vrijeđaju

2 min. čitanja

Gradsko vijeće Grada Sarajeva u srijedu će održati 19. redovnu sjednicu na kojoj bi se, između ostalog, trebalo raspravljati i o Deklaraciji o osudi stavova predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema BiH.

U Deklaraciji je navedeno kako Grad Sarajevo osuđuje većinu izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o našoj zemlji.

Njegove izjave su, kako je navedeno, štetne za odnose dvije prijateljske države.

– Ponašanje gospodina Milanovića nije državničko niti primjereno predsjedniku jedne evropske države. Izražavamo pošotovanje prema časnoj i odgovornoj funkciji predsjednika Republike Hrvatske, ali ne možemo to poštovanje izjaviti prema gospodinu Milanoviću, radi njegovih uvredljivih i nediplomatskih izjava prema BiH, navodi se u dijelu Deklaracije.

Milanoviću su poručili da ne dolazi u Sarajevo dok ne promijeni svoje stavove i izjave prema BiH.

– Sarajevo, glavni grad BiH, otvoren je za sve ljude dobre volje, ali ne i za one koji vrijeđaju i rade štetu. Zato pozivamo Milanovića da promijeni svoje uvredljivo ponašanje prema Bosni i Hercegovini. Do tada, neka ne dolazi u Sarajevo, glavni grad BiH, jer neće biti poželjan. Nadamo se da će se Milanović sabrati i promijeniti svoje ponašanje, istaknuto je.

Ističu kako se stav prema Milanoviću ne odnosi na građane Hrvatske koji su uvijek dobrodošli u Sarajevo.

– Do tada, niko od od zvaničnih organa Grada Sarajeva neće biti njegov domaćin u bilo kojoj od protokolarnih, pa ni drugih aktivnosti, a što je inače uobičajena praksa prilikom posjeta šefova država i drugih visokih zvanica iz EU i svijeta. O ovom stavu Gradskog vijeća Grada Sarajeva bit će obaviješteni državni organi BiH kao i Ambasada Republike Hrvatske u Sarajevu. Naglašavamo da će građanke i građani Hrvatske uvijek biti rado viđeni i dobrodošli gosti u Sarajevu, kao i do sada, zaključili su.

Podijeli ovaj članak