Prijavio ga pravoslavni sveštenik: Srebreničanin Mirsad Omerović pušten na slobodu

1 min. čitanja

Povratnik u Srebrenicu Mirsad Omerović, kojeg je uhapsio MUP RS-a, pušten je na slobodu. Ovu vijest je za Oslobođenje potvrdio Suad Kumrić, advokat Mirsada Omerovića.

– Tačno je, pušten je na slobodu nakon saslušanja. Slučaj je predat nadležnom tužilaštvu i sada zavisi od tužilaštva da li će Omerović biti krivično gonjen ili ne, ali vjerovatno hoćen. On se tereti po članu 359. Krivičnog zakona RS-a, odnosno za javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, rekao nam je Kumrić.

Podsjećamo, Omerovića je policija privela zbog njegovog negodovanja na društvenim mrežama zbog proslave koja je organizovana ispred pravoslavne crkve u Srebrenici na dan dženaze i ukopa 30 žrtava genocida koji je 1995. godine počinjen u ovom gradu nad bošnjačkim civilima. Ova proslava je organizovana u okviru proslave Petrovdana, praznika koji se inače obilježava 12. jula.

– Omerovića je prijavio pravoslavni sveštenik Aleksandar Mlađenović, koji se vodi kao oštećena strana u ovom slučaju, a koji je izjavio da je Omerovićeva poruka kod njega izazvala strah i nelagodu, pojasnio je Kumrić.

Podijeli ovaj članak