Prihodi ruše rekorde, a narod sve gladniji: Zašto opozicija ne izvodi građane na ulice?

6 min. čitanja

Bosna i Hercegovina decenijama unazad nije imala veći prihod prikupljen od PDV-a. Očekuje se da će u septembru ta brojka iznositi 940 miliona maraka, a do kraja godine čak deset milijardi maraka.

Susjedi znaju kako

Na ovaj način, ukoliko se vlast na vrijeme pozabavi organizacijom, građani bi mogli uživati u povratku PDV-a, odnosno smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica. No, o tome još nema govora, pa bi tako umjesto građanima, novac mogao u ruke političarima – za možda neke nove automobile.

Izvještaji Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine pokazuju da bosanskohercegovački zvaničnici novac iz državne kase troše nemilice. Generalni sekretarijat Vijeća ministra Bosne i Hercegovine sa Zoranom Tegeltijom na čelu, u prethodnoj godini nije štedio. Brojna putovanja, velike cifre i neopravdano utrošeni novac. Putni nalozi bez potrebnih podataka ukazuju na to da su putovanja službenim vozilima često bila privatna. No, novca za sada ima, samo, očito, ne za sve.

”Očekujemo nastavak trenda rasta prihoda. U našim planovima za ovu godinu najviše prihoda trebalo bi da bude prikupljeno u septembru, 940 miliona maraka. Prioritet je stvaranje fiskalne stabilnosti u BiH kroz ovu povećanu naplatu prihoda”, poručio je Zoran Tegeltija, aktuelni direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u razgovoru za Glas Srpske.

Činjenica je i da su posljednja dva mjeseca u Bosnu i Hercegovinu pristigli građani dijaspore, koji su također napunili domaću kasu, s obzirom na njihovu značajnu potrošnju. Za prvih sedam mjeseci u Bosni i Hercegovini prikupljeno je 412 miliona maraka putem PDV-a. S obzirom na to da o građanima niko ne razmišlja, barem ne za sada, ta količina rekordnih prihoda najvjerovatnije bi mogla završiti u entitetskim budžetima.

”Taj proračun je naš, to je novac građana i ostvaruju se rekordna proračunska punjenja isključivo zbog toga što rastu cijene. Dakle, sve je to naša žrtva da bismo sada imali ovakav proračun. Znači, taj naš novac mora biti u svakom normalnom društvu vraćen građanima. Možemo gledati na primjere u regionu, kada je Hrvatska u pitanju, ali i dalje u Evropskoj uniji. Tim novcem se subvencioniraju mnogi obrti i građani, kako bismo svi mogli aktivno učestvovati u kvalitetnom životu. Mislim da bi to itekako pomoglo našem društvu”, kazao je Marin Bago iz mostarskog Udruženja potrošača Futura.

Ukoliko novac ne ode u ruke građanima, to znači da bi ponovno bahaćenje političara moglo biti i intenzivnije, smatra ekonomista Zoran Pavlović. On, također, podsjeća na prošlogodišnju inicijativu.

”Bilo bi dobro da opozicija zaista ponovo pokrene inicijativu koja je zamrla ili nije završena, nije prihvaćena u oktobru, pred same izbore. Mislim da opozicija ima obavezu da pokrene ponovo tu aktivnost, da se ukine PDV na osnovne životne namirnice, a da se za luksuznu robu podigne PDV”, poručuje Pavlović.

Pavlović dodaje da nema ekonomskog razvoja u zemlji bez stimulacije iz državnog ili entitetskog budžeta. On smatra da jedan dio prihoda od trenutnih 412 miliona maraka mora biti vraćen građanima na bilo koji način. Također, Zoran Pavlović je mišljenja da se PDV treba u potpunosti ukinuti na osnovne životne namirnice. Jer, u suprotnom, sav taj novac, kako je i sam Tegeltija najavio, ide entitetima.

”Naše procjene su da bi prvi put ove godine naplata trebala premašiti deset milijardi maraka. Time će se povećati fiskalna stabilnost lokalnih zajednica i entiteta, jer su oni najveći korisnici tog novca”, zaključuje Tegeltija.

Pravo je vrijeme da se i građani probude. Da im se sve ono što su platili, barem manjim dijelom i vrati, a posebno u vrijeme globalne ekonomske krize. Iako je u BiH povećana fiskalna stabilnost, činjenica je da je sve više građana, u isto vrijeme, u redovima ispred javnih kuhinja.

”Dokle god se građani ne bune, dakle, dok nema protesta zbog teškog ekonomskog stanja i života, ljudi u vlasti se neće pokrenuti. Sa druge strane, te aktivnosti moraju da budu u fokusu opozicionih stranaka, koje moraju da rade na tome da sa jedne strane zadobiju povjerenje glasača za iduće izbore, a sa druge da se bave ekonomskim poteškoćama koje postoje i oblicima i načinima olakšavanja života građana”, smatra ekonomista Pavlović.

Podsjetimo, propusti i nepravilnosti u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara su ponovo isti. Tokom prethodne godine, odstupanja ukazuju na to da se često putovalo i mnogo trošilo. Više od 247 hiljada maraka je potrošeno, čime je limit prekoračen, a bez validnih objašnjenja i opravdanosti. Službena vozila konstantno su u pogonu. Službeno, a čini se i privatno. Putni troškovi, servisiranje, gorivo sve je to o trošku građana.

Ukoliko država ne pomogne, naprimjer privrednicima, iduće godine mogli bismo ostati i bez domaće proizvodnje, jer upravo su poljoprivrednici jedni od najviše pogođenih u našoj zemlji posljednjim vremenskim neprilikama. Sa druge strane, tu su i obrtnici, zanatlije, trgovci, pa čak i turistički radnici. Pored građana, svi oni zaslužuju pomoć, odnosno dio onoga što su državi i sami dali.

Podijeli ovaj članak