Premijer TK o pucnjavi u Lukavcu: Kao roditelj, pozivam vas da više vremena posvetimo djeci

2 min. čitanja

Premier Tuzlanskog kantona (TK) Irfan Halilagić oglasio se saopćenjem za javnost povodom današnjih tragičnih dešavanja u Osnovnoj školi “Lukavac Grad”.

– Šokiran sam i užasnut današnjim događajem u OŠ Lukavac Grad i činjenicom da je bivši učenik te škole, upotrebom vatrenog oružja, nanio povrede uposleniku ove škole. Prije svega u ime Vlade TK i u svoje ime izražavam nadu, očekivanje i želju da se naš povrijeđeni sugrađanin brzo i uspješno oporavi. Također, svim učenicima, ali i drugim uposlenicima Škole želim da ova trauma na njih ostavi što manje posljedice, navodi Halilagić.

Nadalje, ističe kako u tom smislu Vlada TK razmatra mogućnosti i načine da osigura potrebnu pomoć svima na koje je ovaj događaj ostavio bilo kakvu posljedicu.

– Također, svi u okviru svojih nadležnosti preispitujemo naša dosadašnja postupanja u potrazi za odgovorom ‘kako i u kojem smjeru dalje djelovati da osiguramo još veći stepen bezbjednosti učenika, nastavnika i drugog osoblja?, navodi se u saopćenju.

Halilagić, istovremeno, kaže da će, u skladu sa analizom koju će u Kantonu napraviti, poduzeti sve što je u njihovoj moći i nadležnosti kako bi se ovakvi i slični događaji u budućnosti prevenirali uz napomenu kako je porodica jezgro društva, te da će u tome biti neophodna pomoć i podrška roditelja i staratelja.

– Kao roditelj, pozivam vas da više vremena posvetimo svojoj djeci, da razgovaramo s njima, uočimo modele ponašanja, promjene, eventualne anomalije, suočimo se i sa vlastitim problemima i sami potražimo stručnu pomoć i podršku, a sve kako zbog zanemarivanja problema ne bi dolazilo do njihove eskalacije, poručio je Halilagić.

Obećao je kako će kao premijer Kantona još većim intenzitetom i u saradnji sa svim relevantnim institucijama i stručnjacima u oblasti pedagogije, edukacije, maloljetničke delinkvencije, sigurnosti i drugih oblasti nastaviti zajedno da rade i iznalaze mogućnosti da već u narednu školsku godinu djeca krenu u sigurnijem školskom ambijentu, navodi se u saopćenju.

Podijeli ovaj članak