Pravila džungle umjesto vladavine prava – Hitno urediti Zakon o državnoj imovini: “Ovdje svako može raditi šta hoće”

4 min. čitanja

Ustavni sud BiH prošle sedmice je stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske. Utvrđeno je da taj entitet nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet pomenutog zakona, jer se radi o nadležnosti BiH.

Prema zakonskom rješenju koje je usvojeno na sjednici entitetske skupštine, na RS bi bila upisana nepokretna imovina koju koriste institucije manjeg entiteta, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove, ali i druge javne službe koje je osnovao RS, gradovi ili opštine.

Antiustavna institucija

Nakon odluke Suda, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, poručio je da RS ima resurse za odgovor i da će to učiniti “možda čak i neočekivano”, jer će, čim bude prilike, biti predložen novi zakon sa istim sadržajem, te da će donositi svaki put novi ako se bude ukidao.

– Pošto je poništen prethodni zakon, donijećemo novi, jer nema drugog načina borbe, poručio je Dodik i dodao “da BiH nije nadležna ni za kakav segment kada je riječ o imovini, a da je Ustavni sud BiH antiustavna institucija koja se krije iza priče da su njegove odluke obavezujuće”.

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka kaže za Oslobođenje da u državi u kojoj postoji vladavina prava, “ovo se jednostavno ne može desiti i da ovdje vladaju pravila džungle gdje svako može raditi šta hoće”.

– Čak ako on donese ponovo zakon sa istim sadržajem, moguće su dvije stvari. Prvo da ovlašteni predlagač ponovo pokrene postupak pred Ustavnim sudom i ruši taj zakon, a da u međuvremenu visoki predstavnik u jednoj očiglednoj situaciji posegne za ovlaštenjima i ponovo onemogući primjenu takvog zakona, kaže Trnka.

U ovoj situaciji bez OHR-a i stranih sudija došlo bi do disolucije u BiH, kaže profesor Trnka

Napominje da se pitanje državne imovine mora što prije urediti zakonom, jer sada postoji režim u kome je OHR zabranio njeno raspolaganje.

– I da Parlamentarna skupština BiH donese zakon, iako to neće biti nimalo lako, imajući u vidu da će RS stalno insistirati da sve što je na teritoriji tog entiteta bude u rukama vlasti RS-a. Potrebna je reforma kompletnog ustavnog uređenja BiH i sigurno bi najbolje bilo kad bi se napravila takva struktura i način odlučivanja Ustavnog suda da ne trebaju strane sudije, poručuje Trnka.

Čuvar Ustava

Ustav BiH ne sadrži normu niti su entiteti prenijeli dio nadležnosti, odnosno svoje pravo na imovinu u vlasništvo organa i institucija BiH, kaže nam profesor ustavnog prava iz Banje Luke Mile Dmičić.

– RS ima legalno i legitimno pravo da demokratskim, pravnim, političkim sredstvima utiče na obustavljanja daljeg urušavanja njegove autonomije i otuđenja njenih izvornih nadležnosti upravo u vitalnim dijelovima ustavne materije koja pripada samo entitetima. Zato i u kontekstu izvršnosti i obaveznosti ove ustavne odluke u vrh se stavlja pitanje ustavnosti i zakonitosti, poštovanja načela podjele nadležnosti između nivoa BiH i entiteta, urušavanja načela vladavine prava, statusa i ustavne autonomije ovog entiteta u kontekstu prvenstveno odredbe po kojoj je Ustavni sud BiH samo čuvar Ustava, a ne stvaralac njegovih normi, kaže Dmičić.

Iz Vlade RS-a su saopćili da će utvrditi i NSRS predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a.

Podijeli ovaj članak