Potpisi su poslani, šta sad: Hoće li Radmanović i Špirić opet ignorisati svoje obaveze

2 min. čitanja

Zahtjevi za održavanje hitnih sjednica Zastupničkog i Doma naroda PSBiH, na kojima bi se glasalo o ukidanju akciza na gorivo su upućeni predsjedavajućim Nebojši Radmanoviću i Nikoli Špiriću. Uz zahtjeve su proslijeđeni i potpisi 15 zastupnika, odnosno pet delegata. Sjednice još nisu zakazane.

Preciznosti radi, na ovim sjednicama će se zastupnici i delegati izjašnjavati o usaglašenom prijedlogu izmjena Zakona o akcizama, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo u trajanju od šest mjeseci, uz mogućnost da Vijeće ministara ovaj rok produži za još tri mjeseca.

Radmanović i Špirić su trebali u roku od tri dana da zakažu sjednice domova na čijem su čelu. Kako to nisu uradili, zastupnici i delegati su, u skladu sa poslovnicima domova, uputili zvanične potpisane zahtjeve za održavanje sjednica.

– Nakon upućivanja zahtjeva Radmanović i Špirić imaju novi rok od tri dana da sazovu sjednice. Kako su zahtjevi upućeni u utorak, rok im ističe u petak. Ako budu ignorisali i ovu obavezu onda po jedan od zamjenika u oba doma imaju obavezu da zakažu sjednice. U Zastupničkom domu to su Denis Zvizdić i Borjana Krišto, a u Domu naroda Bakir Izetbegović i Dragan Čović, pojasnio je za Oslobođenje zastupnik NS-a Damir Arnaut.

Pitanje je da li, prema poslovnicima, Radmanović i Špirić u roku od tri dana mogu zakazati termine sjednica, ali da odluče da će se one održati za nekoliko sedmica ili mjeseci.

– Ne, oni imaju rok od tri dana da zakažu sjednice, a to znači da se one u ta tri dana moraju i održati. Ukoliko to ne urade zamjenici predsjedavajućih nemaju nikakav dodatni rok nego trebaju sazvati sjednice odmah, dodao je Arnaut.

Podijeli ovaj članak