Potočari, dan uoči kolektivne dženaze: Svake godine je isto, svake godine živimo u nadi…

2 min. čitanja

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari sutra, 11. jula biće ukopani posmrtni ostaci još 30 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici. 

Tužna povorka sa posmrtnim ostacima žrtava jučer poslije podne je stigla u Potočare, nakon čega su tabuti na rukama preneseni do bivše Fabrike akumulatora. Tabuti će danas biti preneseni u Musalu mezarja Memorijalnog centra, a danas se očekuje i dolazak učesnika Marša mira. 

U Potočarima je u toku konferencija ‘Srebrenica – kolektivno pamćenje”, a na mezarju smo zatekli neke od članova porodica ubijenih Srebreničana… Među njima je i Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa. 

– Moja osjećanja su svake godine ista. Ja sam majka ubijenog sina, muža, dva brata… brojala sam 56 u familiji je ubijeno. Svake godine je isto, svake godine živimo u nadi da ćemo pronaći što više posmrtnih ostataka da porodice imaju gdje doći da završe tu neizvjestost nestale osobe jer nestala osoba je nestala, a bila je… Sve je isto samo godine prolaze, kaže Hotić.

– Izgubila sam četiri brata, muža, sin mi je prešao preko šume, imao je 15 godina, priča nam Hajrija. 

Došla je, kako kaže sa dvoje djece. a muža su izdvojili.

– Putem su nas maltretirali, ne može biti gore. Svako 100 metara su nas zaustavljali…

 

Podijeli ovaj članak