Ponovo se broje glasovi za predsjednika i potpredsjednike RS-a: Poznato je koliko je biračkih mjesta dosad prebrojano

2 min. čitanja

U Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch – Zetra” prije dva dana je počelo novo brojanje glasova za funkciju predsjednika i potpredsjednike bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS).

“Trenutno u Glavnom centru za brojanje radimo brojanje glasačkih listića za funkciju predsjednika i potpredsjednike RS-a. Radimo drugi dan. Prebrojali smo 247 biračkih mjesta do prethodne smjene”, rekao je za Anadoliju zamjenik direktora Glavnog centra za brojanje u Sarajevu Adi Agić.

Prema njegovim riječima, rade i ostale redovne aktivnosti vezane za glasanje putem pošte.

Na hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine 10. oktobra donesena je odluka o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika entiteta RS-a “neregularnosti i matematičkih nelogičnosti”.

Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) su se žestoko pobunili nakon ove odluke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH), tvrdeći da je njihov kandidat Milorad Dodik prema dosadašnjim rezultatima pobijedio i da treba biti novi predsjednik RS-a.

Prema rezultatima objavljenim prije ponovnog brojanja, Dodik je dobio 291.915 glasova, a njegova protukandidatkinja Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP) 262.969, što je razlika od oko 29.000 glasova.

Međutim, opozicija u entitetu RS-u je tražila novo prebrojavanje glasova, jer smatraju da je njihova kandidatkinja pokradena na izborima održanim 2. oktobra.

Podijeli ovaj članak