Ponižavanje Hadžikadića, političko samoubistvo…: Kako su sve korisnici društvenih mreža prokomentarisali Bećirovićevo napuštanje studija

6 min. čitanja

Zajednički kandidat 11 opozicionih stranaha iz FBiH za člana Predsjdništva BiH denis Bećirović je, ako je suditi prema komentarima na društvenim mrežama, zabio prilično težak autogol.

Podsjećanja radi, na TV stanici N1, u emisiji Pressing, trebala je biti upriličena debata kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjačkog naroda, u kojoj su trebali, osim Bećirovića, učestvovati još kandidati SDA Bakir Izetbegović i PzP-a Mirsad Hadžikadić. Kada je vidio na početku emisije da Izetbegović neće doći u debatu, Bećirović je demonstrativno napustio studio.

Šta više, neposredno prije napuštanja studija pitao je zašto nije došao jedini mu protivkandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ponizivši tako kandidaturu Mirsada Hadžikadića.

Iako je možda očekivao da će ovaj njegov gest biti prikazan kao “herojski” čin, ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama, rijetki su oni koji su pokušali opravdati njegov postupak. Ostali komentari se uglavnom kreću od toga da je pobjegao, da je ponizio Hadžikadića, da je ovim osigurao Izetbegovićevu pobjedu…

Ono što je činjenica, ne upuštajući se u detaljnije komentarisanje Bećirevićevog poteza, je da je propustio priliku da dobije više vremena za predstavljanje svog programa i ciljeva za koje će se zalagati ako pobijedi u utrci za člana Predsjedništva. Naime, imao je priliku da vrijeme TV emisije, koje je bilo namijenjeno za tri kandidata, on i Hadžikadić “podijele popola”. Ovako je, zajedno sa Izetbegovićem, svo vrijeme emisije prepustio Hadžikadiću.

Njegov potez su prokomentarisale i brojne javne ličnosti, politički analitičari, ali i novinari.

Podijeli ovaj članak