Počinje formiranje tijela Parlamenta BiH: Danas zasjeda Kolegij Predstavničkog doma

2 min. čitanja

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (Narod i pravda) sazvao je za danas sjednicu Kolegija Predstavničkog doma.

Prema dnevnom redu prve sjednice, članovi Kolegija, koji osim Zvizdića čine još Marinko Čavara (HDZBiH) i Nebojša Radmanović (SNSD), bit će upoznati o osnivanju klubova poslanika u ovom domu i to kluba SDP-a BiH, Demokratske fronte, Naše stranke, HDZBiH-HNS, SDS-PDP-Za pravdu i red, NiP-a, SNSD-a, SDA te Kluba poslanika Srpski klub.

Pred članovima Kolegija je i razmatranje zahtjeva poslanika za naknadu troškova smještaja, odvojenog života i posjete porodici

Dnevnim redom predviđen je i dogovor o formiranju stalnih komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te dogovor o zakazivanju sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

Bit će razmatrani i zahtjevi nekoliko poslanika za stjecanje statusa stalno zaposlenog poslanika i produženje statusa stalno zaposlenog poslanika za poslanike koji su i u prethodnom mandatu obavljali te dužnosti.

Pred članovima Kolegija je i razmatranje zahtjeva poslanika za naknadu troškova smještaja, odvojenog života i posjete porodici, prava na korištenje privatnog vozila u službene svrhe, prava na naknadu troškova prijevoza te za ostvarivanje prava na razliku plaće.

Nakon što je izabran u Kolegij Doma, Zvizdić je izrazio očekivanje da će ovaj mandat biti mnogo uspješniji i efikasniji od prethodnog, posebno u rješavanju ključnih socio-ekonomskih pitanja, te jačem i aktivnijem radu na putu euroatlantskih integracija.

– Očekujem da ćemo biti jedinstveni u rješavanju ključnih stvari za unapređenje kvaliteta života građana BiH. Ne vidim razlog da se bilo ko protivi evropskim integracijama, povećanju ekonomskog standarda ili etabliranju vladavine prava, što su neophodni preduvjeti za stabilizaciju političkih prilika, kazao je Zvizdić nakon konstituirajuće sjednice početkom mjeseca.

Podijeli ovaj članak