Plenković poručio Vučiću i Dodiku: Oluja je temelj hrvatske slobode, nikada nećemo prihvatiti optužbe

3 min. čitanja

Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je u subotu da Hrvatska neće nikada dopustiti napad na tu akciju niti prihvatiti optužnice iz Beograda, odgovarajući na jučerašnje poruke iz Prijedora o “Oluji” kao najvećem etničkom čišćenju u Evropi.

Plenković je na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice akcije Oluje u Kninu rekao da se radi o porukama koje često u ovo doba godine idu za time da umanje značaj Oluje ili još gore, nose kvalifikaciju o kriminalizaciji Oluje.

Vlasti Srbije i Republike Srpske organizirale su u Prijedoru u BiH zajedničko obilježavanje 4. avgusta kao “dana progona Srba iz Hrvatske”. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je “Oluja” bila najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, dok je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim pothvatom za koji je okrivio Hrvatsku, ali i SAD.

“Danas jasno poručujemo svima, a osobito onima koji su to jučer govorili – Oluja je oslobodilačka operacija, temelj hrvatske slobode, Oluja je temelj hrvatske države i Hrvatska nikada i nikome neće dopustiti napad na Oluju, na hrvatske branitelje, na vojnike, na policajce”, rekao je premijer Plenković.

Isto tako, dodao je da neće nikada prihvatiti ni optužnice koje dolaze od tužiteljstva u Beogradu, od Srbije, koja pretendira biti regionalni tužitelj i sudac. “To tako neće ići. I stoga smo i do sada poduzimali sve mjere da takve optužnice niti ne razmatramo, niti ne prihvaćamo. To je važna poruka za one koji su Hrvatskoj osigurali slobodu”, poručio je.

Plenković je naglasio da su hrvatske vlade i sabori pokazali snagu za poštovanjem nacionalnih manjina, poštovanjem i srpske nacionalne manjine, pa i proces povratka koji se dogodio nakon 1995. o tome svjedoči.

“Imat ćemo najsnažnije zrakoplovstvo od Njemačke do Grčke”

Naglasio je da naoružanje u svim rodovima hrvatske vojske predstavlja prioritet te da će već 29. obljetnica Oluje biti u novom kontekstu, “u kontekstu Hrvatske koja će imati najsnažnije zrakoplovstvo na ovom dijelu Evrope od Njemačke do Grčke”. Hrvatsko nebo čuvat će, kaže, višenamjenski borbeni avioni Rafali, najmoderniji avioni četvrte generacije.

Podijeli ovaj članak