Perić: Dodik se s pravom sprda sa Tužilaštvom BiH

2 min. čitanja

Novi glavni tužilac naše zemlje Milanko Kajganić najavio je do kraja godine optužnice u velikim predmetima kakvi su Sky i Bosnalijek. Međutim, slični predmeti koji su ranije gromoglasno najavljivani uglavnom su potpali pod politički uticaj.

Svoje viđenje o tome kakva sudbina može zadesiti slučajeve Sky i Bosnalijek u razgovoru za Oslobođenje daje sudija Suda BiH Branko Perić.

– I do sada su najavljivane spektakularne istrage i optužnice, od kojih na kraju nije ostalo ništa za pamćenje i dobru praksu. Naveli ste slučaj Bosnalijeka. Dodajte tome slučaj Dodikove vile ili slučaj ikone. Nakon deset godina Tužilaštvo traži nekakve podatke od Srbije.

Dodik se s pravom sprda sa Tužilaštvom BiH. To je nerad za koji neko treba odgovarati. Na takvim predmetima se vide snaga institucije, ozbiljno upravljanje i efikasan rad. Ne vidim da se nešto ozbiljno planira i radi. Tužilaštva još ne donose planove procesuiranja najozbiljnijeg kriminala, nego rješavaju priliv u kome se nalaze i fabrikovani slučajevi.

Sad su pravosudna top-tema Skay i Anom aplikacije. Korisnici se hapse i pritvaraju, a niko nije siguran kako će se slučajevi tretirati u sudskoj praksi, s obzirom na okvire nacionalnog zakonodavstva. Čak bi se moglo reći da smo u izvjesnoj mjeri sputani proklamacijama o ljudskim pravima i da smo sami sebi procesnim zakonima postavili nepremostive prepreke. Čini mi se da je nužna hitna izmjena krivičnih procesnih procedura. Slučaj aplikacija otvara i neka druga, mnogo važnija pitanja.

Kako je bilo moguće da ozbiljne i organizovane države legalizuju kriptovane komunikacije kada je svakom građaninu jasno da će one prvenstveno biti sredstvo u rukama organizovnog kriminala? Države su dozvolile nešto što ih potpuno ruši kao sistem vladavine prava. Da li smo mi kao civilizacija ušli u fazu kolektivnog ludila?, pita sudija Perić.

Cijeli razgovor sa Brankom Perićem možete pročitati u printanom izdanju Oslobođenja.

Podijeli ovaj članak