Pečatom protiv prevara / CIK s ciljem zaštite integriteta izbornog procesa uveo nekoliko novina

4 min. čitanja

Do održavanja opštih izbora ostalo je nešto više od deset dana, a Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, s ciljem zaštite integriteta izbornog procesa, uvela je nekoliko novina. Riječ je o stavljanju štambilja sa oznakom svakog posebnog biračkog mjesta i potpisa člana biračkog odbora koji izdaje glasačke listiće na svaki listić.

Tajni znakovi

Ovim novinama će se spriječiti manipulacija da se u glasačkoj kutiji nađe listić koji nije izdat na tom biračkom mjestu.

– Mi smo ubijeđeni da će intervencije koje smo imali, koje smo mogli uvesti podzakonskim propisima, imati refleksije na pošteniji izborni proces 2. oktobra. Vođeni upravo dosadašnjim iskustvom, procijenili smo da se u situaciji kad ne možemo, kad nismo dobili tražene reforme izbornog procesa koje su bile kroz našu inicijativu za izmjene Izbornog zakona, usmjerimo na ono što možemo uraditi podzakonskim propisima, a što je u našoj nadležnosti. To je nekoliko tehničkih koraka i vidjeli smo da je javnost to podržala. Zaista mislimo da će to doprinijeti transparentnosti, prije svega, otisak štambilja na svakom glasačkom listiću i potpis člana biračkog odbora koji izdaje taj listić, kaže za Oslobođenje predsjednik CIK-a BiH dr. Suad Arnautović.

Dodaje da glasački listići imaju i zaštitni vodeni žig sa dva tajna znaka, koji se mogu vidjeti tek kada se listić okrene prema dnevnom ili umjetnom svjetlu.

– Tako da apeliram na sve birače da provjere validnost i originalnost svakog glasačkog listića. Dakle, on mora da sadrži štambilj tog biračkog mjesta, potpis člana biračkog odbora koji izdaje glasački listić i tajni vodeni znak sa dvije komponente, napominje Arnautović.

Listić mora da ima štambilj biračkog mjesta, potpis člana biračkog odbora koji izdaje listić i tajni vodeni znak

Novina je i to što će tokom procesa glasanja kabine biti okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima kako bi se onemogućilo fotografisanje glasačkih listića, eventualno odnošenje sa biračkog mjesta, uništavanje ili porodično glasanje.

– Mislim da su to trenutno najaktuelnije dvije novine. Ono što bih ovom prilikom rekao jeste i to da smo propisali da se na svakom listu izvoda iz centralnog biračkog spiska, koji se nalazi na biračkom mjestu, gdje se nalaze potpisi birača koji su izašli i glasali na kraju izbornog dana, mora podvući crta i sabrati koliko je tih birača izašlo, koliko ih se potpisalo na tom mjestu, kaže Arnautović.

Koordinator za odnose s javnošću Koalicije Pod lupom Hasan Kamenjaković ističe kako upravo ove izmjene pokazuju da nije sve crno i da postoje pozitivni pomaci u unapređenju izbornog procesa koji će, nada se, rezultirati poštenijim izborima. Osvrnuo se na podatak da je 14 preporuka Koalicije Pod lupom djelimično ili u potpunosti implementirano u izborna pravila posljednjih šest mjeseci.

Jedna od njih se odnosi i na to da je za opšte izbore uvedena obaveza štambiljanja glasačkih listića i da se član/ica biračkog odbora koji izdaje glasački listić na njega potpiše.

Rezanje uglova

– Na ovaj način postiže se to da neiskorišteni glasački listići nemaju štambilj i potpis, dok svi listići koji su u glasačkoj kutiji moraju to imati, jer su u suprotnom nevažeći. Ovime je dijelom postignuta svrha preporuke Koalicije Pod lupom kojom bi se spriječila zloupotreba neiskorištenih listića, a koja je glasila da se nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, oni trebaju učiniti neupotrebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama, kaže Kamenjaković.

Podijeli ovaj članak