Pavlović: Kreditni rejting koji je FBiH dobila nije loš, bolji je od RS-a

Dodaj komentar
2 min. čitanja
Rejting agencija Standard & Poor's je prvi put dodijelio Federaciji Bosne i Hercegovine kratkoročnu i dugoročnu kreditnu ocjenu B+/B sa stabilnim izgledima. To je prvi put da je Federacija dobila kreditnu ocjenu i to na zahtjev Ministarstva finansija.
Za Klix.ba ovim povodom govorio je ekonomista Zoran Pavlović koji nam je objasnio da bonitetne agencije rade po zahtjevu i na bazi podataka koje vide daju ocjenu o tome kakva je situacija.”To što je Federacije dobila ocjenu B+ nije tako loše. U odnosu na BiH i RS to je ‘u pet deka’. Suština je da je očigledno traženo da se to radi”, kazao je.

Upitali smo ga šta misli koji su razlozi zašto to do sada nije traženo.

“Mi smo zemlja u kojoj imamo vlade koje nisu zainteresovane za ekonomiju. Ako nisi zainteresovan da privučeš kapital, da stimulišeš ljude, razvijaš biznis i privredu, šta te briga kakva je bonitetna slika tvoje zemlje. U suštini, vjerovatno je neko pametan došao i rekao ‘ljudi, moramo znati gdje smo i šta smo, trebaju nas ocijeniti respektabilne agencije, to će nam možda trebati sutra'”, kazao je.

Rekao je da postoji čitav niz podataka, od privrede, bruto domaćeg proizvoda, stepena zaduženosti ili likvidnosti banaka po kojima se određuje kreditni rejting.

“To je vrlo komplikovano. Kad uzmete završni račun bilo koje firme, vidjeli biste koliko je tu podataka u tom dokumentu da bi se došlo do nekog konkretnog zaključka”.

Kaže nam da kreditni rejting koji je dobila Federacija “nije toliko loš” i poslužit će u pregovorima ili planovima koje Vlada ima sa investitorima.

Na kraju nam je kazao da je kreditni rejting koji je dobila Federacija “nešto bolji” od onog koji je u februaru od iste agencije dobila Republika Srpska. Manji bh. entitet je, podsjetimo, dobio kreditni rejting B uz stabilne izglede.

Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare