Ovo ne bi ni Monty Phyton smislio: Dvije stranke, dva izbora, jedan kandidat

2 min. čitanja

U Sarajevu će se danas održati dva stranačka kongresa na kojima će se birati predsjednici.

SDP će kongres održati u hotelu Hills na Ilidži. Iako bi na kongresu trebao biti izabran novi predsjednik, koji bi trebao naslijediti Nermina Nikšića, nije istaknut nijedan kandidat. Umjesto da izaberu novog predsjednika SDP-ovci će mijenjati Statut stranke, kako bi Nikšiću omogućili da i dalje vlada ovom strankom.

Naime, Nikšić je odranije najavio kako se neće kandidovati na ovim unutarstranačkim izborima. Uostalom to mu po statutu nije dozvoljeno, jer je “potrošio” svoja dva mandata. Da ne bi u stilu Vladimira Putina i nekih drugih diktatora mijenjao Statut stranke i “štimao” ga prema svojim aspiracjama, biće izvršene “kozmetičke” promjene. Naime, prema informacijama koje su se do sada pojavile u javnosti, a o kojima je otvoreno govorio, između ostalih, i Zukan Helez, Statut će biti izmijenjen tako da će se dati mogućnost organima stranke da Nikšića zadrže na mjestu predsjednika “još jedan određeni period”. Iako ovo može značiti i doživotno, pretpostavlja se da će trajati “samo” do narednih lokalnih izbora.

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH biće održan kongres NS-a. Za razliku od SDP-a, u NS-u su pokazali visok stepen demokratičnosti tako da će na izborima biti čak jedan cijeli kandidat – Edin Forto.

Također, biće birani potpredsjednici, kao članovi Glavnog odbora NS-a. Kandidati i kandidatkinje za potpredsjednike su: Alen Girt (vijećnik u Općinskom vijeću Centar i u Vijeću Grada Sarajeva), Amir Hasičević (ministar trgovine u Vladi FBiH), Behija Kulović (zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona), Damir Arnaut (zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH), Mersiha Jogunčić (vijećnica u Gradskom vijeću Gračanice) i Vildana Bešlija (zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo).

Podijeli ovaj članak