Oslobođenje saznaje / Ko je najozbiljniji kandidat za poziciju direktora OSA-e? – Osmorka, SNSD i HDZ napravili dogovor?

4 min. čitanja

Da se u Bosni i Hercegovini ništa ne može riješiti bez politike, najbolje se vidi na primjeru neimenovanja rukovodilaca policijskih agencija na državnom nivou.

Pregovori stranaka

Dovoljno je podsjetiti da je još u novembru 2019. istekao mandat direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću, njegovom zamjeniku Trifku Buhi, kao i glavnom inspektoru Damiru Bevandi. Od tada do danas stopirano je imenovanje u ovoj agenciji, pa se i dan-danas koplja lome kojoj političkoj opciji će pripasti pozicija prvog bh. obavještajca. Nezvanično, o tome su nedavno razgovarale delegacije osmorke, HDZ-a BiH i SNSD-a. Kao najozbiljniji kandidat za novog direktora OSABiH spominje se Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

– Još nisam u prilici da na ove okolnosti bilo šta kažem, kratko nam je rekao Kafedžić.

Umjesto Buhe, kao novi zamjenik direktora OSA spominje se Risto Zarić, kadar SNSD-a, dok bi pozicija glavnog inspektora pripala kadru hrvatskog naroda. Osim toga, kako nam je rečeno iz izvora bliskog Vijeću ministara, još neko vrijeme će se sačekati na imenovanje čelnika tri policijske agencije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Granične policije BiH. Budući da je u fazi uspostava novog saziva Vijeća ministara BiH, nepoznanica je kada će se na dnevnom redu naći ovo pitanje. Podsjetimo, VMBiH se još od augusta nije izjašnjavao o rang-listama koje je dostavio Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH.


image

Erduan Kafedžić je kandidat za direktora OSABiH/Didier Torche

– Da li će Vijeće ministara BiH odlučiti da nekoga izabere ili da izabere sve nominirane kandidate za određene pozicije ili će odlučiti da ne izabere nikoga, to je na Vijeću ministara. Tek kad se odrede, nama u Nezavisnom odboru će biti jasnije šta nam je dalje činiti, govori za Oslobođenje Enes Obralija, predsjednik NO PSBiH.

Na listi uspješnih kandidata za direktora DKPT-a su Mirsad Đelilović i Ensad Korman, za dva zamjenika direktora DKPT-a na listi su Goran Amidžić, Đuro Knežević, Dragan Kulić, Ranko Vuković i Ivica Bošnjak. Na listi uspješnih kandidata za direktora GPBiH su Robert Perić i Mirko Kuprešaković, a za zamjenika direktora GPBiH Fahrudin Halač i Amra Aljić. Na listi uspješnih kandidata za zamjenika direktora SIPA su Zoran Galić i kao drugi Vladimir Popović.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA Nedžad Korajlić kaže za naš list da je neozbiljno što se toliko vremena čeka na imenovanje čelnika agencija.

Jedna odluka

– To je smišljeno od nekih političkih stranaka koje su čekale rezultate izbora. S te strane je to neozbiljno i izigravanje zakona, prolongiranje izbora novih dužnosnika koji treba da u određenom periodu preuzmu dužnosti. Uzimajući u obzir sve skupa, s razlogom se može reći da se radi o koruptivnim aktivnostima, da neko nekoga protežira za neku poziciju. Mislim da se postupak mora završiti na način da se izaberu ili ne izaberu novi dužnosnici i to će biti stvar jedne odluke. Nažalost, kod nas su sve to političke odluke, a ne bi trebalo da budu, ističe prof. Korajlić.

Podijeli ovaj članak