Opozicija RS-a će tražiti nove izbore: “To nisu političke, već mafijaške organizacije”

5 min. čitanja

Kontrolno brojanje listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske sa biračkih mjesta u Banjoj Luci, Bijeljini i Doboju je završeno. U Glavnom centru za brojanje u Sarajevu jučer se očekivalo da bude završeno brojanje listića i sa biračkih mjesta u Zvorniku, nakon čega će se pristupiti otvaranju vreća i brojanju listića sa prijedorskih biračkih mjesta.

Pomiješan materijal

Prema riječima zamjenika direktora Glavnog centra za brojanje u Sarajevu Adija Agića, do jučer ujutro obrađeno je 555 od 2.239 redovnih biračkih mjesta u RS-u.

– Mi idemo prema planu, da se u roku od 20 dana nakon izbora utvrde rezultati. Prema ovom tempu, očekujemo da ćemo da završimo svoj dio posla. Plan je da završimo u roku od 20 dana i da angažujemo, ako je potrebno, dodatne kapacitete da stignemo sve, kaže Agić.

Da li je normalno da mrtve osobe glasaju i da pojedini predsjednici GIK-a/OIK-a stavljaju pečate sa dvoglavim orlom u izbornom procesu, pita Babalj

Na pitanje da li su u toku kontrolnog brojanja listića utvrđene neke nepravilnosti, a o kojima mediji izvještavaju, Agić odgovara: “Mi činjenice utvrđujemo i prosljeđujemo kontroli rezultata. Kontrola rezultata podnosi izvještaj Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Trenutno nisam upoznat s tim izvještajem”.

Osvrćući se na otvaranje vreća iz Doboja, Agić ističe da je bilo slučajeva da je materijal bio pomiješan.

– Za određeni broj biračkih mjesta materijali sa više različitih nivoa bili su pomiješani. Tek poslije izvještaja kontrole rezultata znaće se detaljna i tačna informacija, dodaje Agić.

Prema informacijama koje BN ima, tokom kontrolnog brojanja glasačkih listića iz Doboja u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu otkriveno je dopisivanje glasova kandidatu za predsjednika RS-a Miloradu Dodiku (SNSD), a njegovoj protukandidatkinji Jeleni Trivić (PDP) broj glasova je smanjivan.

Dodik poručuje da je njegova pobjeda na proteklim izborima časna i čista.

– Strpljivo ćemo sačekati ovo nezakonito brojanje i znaćemo braniti pobjedu kad smo znali i pobijediti. Građani koji su nam dali podršku dobiće satisfakciju s nekoliko dana zakašnjenja, naveo je Dodik.

Predsjednik Gradskog odbora SDS-a Istočno Sarajevo Darko Babalj kazao je jučer da su, od 528 biračkih mjesta u Banjoj Luci, Bijeljini i Doboju, na 450 mjesta utvrđene neregularnosti.

– Mislimo da ovo nisu bili demokratski izbori i tražićemo ponavljanje izbore, kaže Babalj i dodaje kako je stav SDS-a da je u izbornom procesu došlo do velikog broja nepravilnosti.

– Prilikom pakovanja i brojanja brutalna krađa se desila tako što su glasovi Jelene Trivić stavljani na hrpu sa glasovima Milorada Dodika i ti glasovi brojani kao glasovi Dodika, pojašnjava Babalj i postavlja pitanje da li je normalno da jedan čovjek potpiše 150 imena u birački spisak i da su ti glasovi regularni.

– Očekujem drakonske kazne i od CIK-a i od pravosudnih institucija. To nisu političke, već mafijaške organizacije. Zna se šta se s njima treba raditi, govori Trivić.

Samo brojanje ne može utvrditi sve nepravilnosti. Postoje lica koja su 30 ili 50 puta stavljala potpis kraj onih koji nisu tu i nisu izašli na izbore, kaže Trivić

Predsjednica Gradskog odbora PDP-a Doboj Olivera Nedić kaže da su na većini mjesta Jeleni Trivić oduzimali na desetine do više od stotinu glasova, a dodavali Miloradu Dodiku i time pravili razliku od 50, 250, pa i 300 glasova po biračkom mjestu.

Da proces brojanja listića dobije drugu dimenziju, potrudio se zamjenik predsjednika dobojskog GO SNSD-a Danijel Jošić, koji je naveo da ga je jučer ujutro ispred sarajevske dvorane Zetra, zajedno sa oko 15 posmatrača i članova ove stranke, policija blokirala i sat saslušavala bez odgovarajućeg pojašnjenja, te se ponašala bahato i drsko.

Policijska kontrola

Iz MUP-a KS-a podsjećaju na to da se u Zetri nalazi Glavni centar za brojanje glasova i da policijski službenici vrše pojačan obilazak tog lokaliteta u skladu s nadležnostima.

– Ovom prilikom kategorički odbijamo navode o bilo kakvom neprofesionalnom odnosu policijskih službenika o kojima smo upoznati putem pojedinih medija i ističemo da su policijski službenici Uprave policije MUP-a KS-a postupali u skladu sa zakonskim ovlastima, naveli su iz MUP-a KS-a.

Centralna izborna komisija BiH izdala je jučer još jednu naredbu Glavnom centru za brojanje, da izvrši otvaranje 123 vreće sa listićima, izvrši novo kontrolno brojanje, te utvrdi i objedini rezultate izbora sa više od 70 redovnih biračkih mjesta za nivo Predsjedništvo BiH, PSBiH, Parlament FBiH, NSRS i skupštine kantona.

Podijeli ovaj članak