Oko nas niču mali Draže, Ante, Hitleri i Mussoliniji

2 min. čitanja

U amfiteatru Internacionalnog univerziteta u Travniku počela je s radom Mala škola antifašizma “I ja sam antifašista”, koju organizuju SABNOR SBK-a/KSB-a, Organizacija demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. srednja Bosna i Bosanski kulturni krug za učenike završnih razreda srednjih škola Travnika.

Uvodno izlaganje imao je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, koji je podsjetio na značaj antifašističke borbe i kako je nastao SABNORBiH. Istaknuo je da priča o antifašizmu u današnje vrijeme nije priča o prošlosti, historijskim činjenicama i Titovim bitkama dobijenim još davne 1945, već je današnja priča o antifašizmu priča o sadašnjosti i budućnosti. Govorio je o elanu pobjede i ljubavi prema domovini, entuzijazmu mladih kojima je ideja antifašizma bila vodilja i da moramo prepoznati novi oblik fašizma protiv kojeg se moramo boriti, “jer oko nas niču mali Hitleri, Mussoliniji, Draže i Ante i moramo naučiti ko su oni, da ne bi svake godine iz Bosne i Hercegovine odlazio jedan grad”.

Đulić je istakao značaj zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu 1943. godine.

– Da nije bilo Avde Hume iz Mostara, Roduljuba Čolakovića iz Bijeljine i Pašage Mandžića iz Tuzle koji su u Kladnju Titu iznijeli plan i usprotivili se podjeli Bosne i Hercegovine, koju su već tada dijelili između Hrvatske i Srbije, ne bismo imali 1. mart 1992. godine. Ne bismo proglasili nezavisnost i samostalnost Bosne i Hercegovine i ne bi bilo odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, napomenuo je Sead Đulić.

Mala škola antifašizma “I ja sam antifašista” nastavlja sa radom već danas na istom mjestu sa predavanjem Enesa Škrge, višeg kustosa Zavičajnog muzeja Travnik, o temi “Spomenici Narodnooslobodilačke borbe u travničkom kraju, prakse destrukcije i zaborava”.MI. D.

Podijeli ovaj članak