Crnadak o najavljenom skupu SNSD-a: Dižu se tenzije, pojavljuju se likovi poput Zmaja od Šipova…

5 min. čitanja

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak prokomentarisao je danas utvrđivanje rezultata Općih izbora u BiH od strane Centralne izborne komisije.

Naglasio je kako je glavna karakteristika utvrđivanja rezultata to da rezultati izbora za predsjednika Republike Srpske nisu utvrđeni.

– To je dokaz da je PDP zajedno sa kolegama iz opozicije, bio potpuno u pravu i da smo vrlo konkretno i sadržajno ukazali na sve nezakonitosti i situacije sa kojima su se akteri izbora sretali na terenu. Vrlo smo precizno ukazali da izbori za predsjednika Republike Srpske nisu provedeni po zakonu, nisu bili fer, nisu bili slobodni i demokratski, te da se 2. oktobra desila velika, organizovana izborna krađa, rekao je Crnadak, prenosi Fena.

Dodao je da informacije koje dolaze sa novog brojanja jasno ukazuju da su neslaganja ogromna.

– Neću da govorim o brojevima, jer to treba da saopšti CIK kada završi brojanje, ali sve govori o tome da se radi o hiljadama glasova koji su ukradeni od Jelene Trivić i stavljeni na konto Milorada Dodika, naveo je Crnadak.

Istakao je da nije samo brojanje glasova ono što određuje izborni proces.

– Mora se dovesti do kraja sve ono što je pratilo glasanje 2. oktobra i bilo sastavni dio velike krađe. Tu se radi o masovnom glasanju navodno slijepih, odnosno njihovih pomagača, radi se o glasanju u tuđe ime, protjerivanju posmatrača, poništavanju glasova jednog kandidata. Potrebno je sagledati i ono što se dešavalo i prije izbora, situaciju sa fiktivnim kandidatima, koji su bili u službi režima, da SNSD obezbijedi na preko 80 posto biračkim mjesta potpunu dominaciju i kontrolu nad biračkim odborima. Takođe, na preko 90 posto utvrđenih neslaganja prilikom ponovnog brojanja, pokazalo se da je išlo u korist Dodiku, a na štetu Jelene Trivić, naveo je Crnadak.

On je rekao da se ova situacija neće moći drugačije završiti nego ponavljanjem izbora za predsjednika RS.

– Također, očigledno je da je i na drugim nivoima došlo do masovne krađe glasova. Naš pravni tim radi na prigovorima i za druga tri nivoa vlasti i tražiti da se utvrdi sve. Moraće se izvršiti grafološko vještačenje listića, koliko je bilo slučajeva glasanja u tuđe ime, gdje su “glasali” mrtvi, gdje su “glasali” ljudi koji nisu bili ovdje 2. oktobra, odnosno mora se pristupiti poređenju potpisa na dokumentima sa potpisima sa glasanja. Nemoguće je da imate 95, 96 posto i tako dalje, izlaznost na pojedinim biračkim mjestima, kaže Crnadak.

Istakao je da će PDP nastaviti pravnu borbu u dva pravca, prema nadležnim tužilaštvima i prema CIK-u. Govoreći o najavljenom skupu SNSD-a, Crnadak je apelovao na mir.

– Poslušajte ljude na ulici, puls naroda u svakom mogućem smislu, poslušajte predsjednika Srbije, poslušajte zdrav razum. Sukoba ne smije biti. Mi smo s pravom zabrinuti, jer o sukobima nije pričao ni PDP, ni SDS, ni Vukan, ni bilo koji pojedinac iz naših struktura ili neki naš simpatizer. Najviše su o sukobima govorili Dodik, Čavić, Jerinić i ostali. Ovakvo dizanje temperature, ratni pokliči na video spotu kojim pozivaju narod, doveli su do toga da se pojavljuju likovi poput Zmaja od Šipova, Trivića iz Unije poslodavaca koji hoće da idu oružjem na lidere opozicije. Spustite loptu, nemojte ovo raditi, poručio je Crnadak.

On je istakao da svako ima pravo da se okuplja, protestuje, da traži ono što misli da treba.

– Ali niko nema pravo da ugrožava narod i bezbjednost. Mi smo imali dva skupa na koji su došli slobodni ljudi, gdje niko nije natjeran da dođe i prošli su mirno. U utorak će ovdje biti hiljade i hiljade natjeranih i ucijenjenih ljudi. Takođe, šta je poruka tog skupa? Zahtjevi mogu biti: “Tražimo da se ne utvrdi istina”, “Tražimo da ne oduzimate naše pokradene glasove”… Pa to se nikada nigdje nije desilo, to će se izučavati. Imamo na djelu i strašnu zloupotrebu velikana naše istorije. Nisu potomci Lazara, Miloša, Karađorđa, vojvode Mišića, majora Tepića samo članovi SNSD. Nije u utorak odbrana Republike Srpske, od koga se brani? To je odbrana pokradenih glasova, Milorada Dodika i režima da po svaku cijenu, čak i neredima ako treba ostanu na vlasti. A došao je kraj – poručio je Crnadak, saopćeno je iz PDP-a.

Podijeli ovaj članak