OHR povodom prijetnji MC Srebrenica: Nikakve prijetnje ne mogu izmijeniti ─Źinjenice

1 min. ─Źitanja

Ured visokog predstavnika u BiH oglasio se na Twitteru profilu, povodom prijetnji koje su upućene uposlenicima Memorijalnog centra Srebrenica nakon objave Izvještaja o negiranju genocida.

– OHR poziva nadle┼żne organe za provo─Ĺenje zakona i pravosudne institucije da temeljito istra┼że prijetnje i poku┼íaje zastra┼íivanja usmjerenje ka uposlenicima Memorijalnog centra Srebrenica, te procesuiraju odgovorne, stoji u saop─çenju.

Nikakve prijetnje niti poku┼íaji zastra┼íivanja ne mogu izmijeniti ─Źinjenice o srebreni─Źkom genocidu i patnjama ┼żrtava genocida i njihovih najmilijih. Negiranje i iskrivljavanje tih ─Źinjenica je neprihvatljivo i sramotno. Rad Memorijalnog centra na ─Źuvanju sje─çanja na ┼żrtve genocida, skupa sa prihvatanjem utvr─Ĺenih ─Źinjenica o srebreni─Źkom genocidu i ratnim zlo─Źinima po─Źinjenim u BiH, od su┼ítinskog je zna─Źaja za pomirenje u bh. dru┼ítu. Pomirenje dolazi sa prihvatanjem istine.

OHR poziva sve da se suzdr┼że od zapaljive retorike ili postupaka koji ne doprinose miru i pomirenju, te izgradnji mirne i prosperitetne budu─çnosti za sve u Bosni i Hercegovini. Izmjene Krivi─Źnog zakona BiH koje je donio moj prethodnik Valentin Inzko ostaju na snazi i bit ─çe primijenjene – saop─çio je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Podijeli ovaj ─Źlanak