Oglasio se Salkić i poslao upozorenje: Konačni cilj predloženog zakona u RS je promjena ustavno-pravnog…

2 min. čitanja

Poslanik u Narodnoj skupštini RS (NSRS) Ramiz Salkić, povodom Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti najavljenog za dnevni red sutrašnje sjednice NSRS, ocijenio je da je riječ o redizajniranom rješenju ranijeg zakona koje je osporio Ustavni sud BiH.

Ovim aktom entitetska vlada, ističe Salkić, ignoriše stavove visokog predstavnika kao vrhovnog tumača za provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, čije su odluke konačne i obavezujuće prema tom ustavu.

“Ovo je redizajnirano rješenje ranijeg zakona kojeg je osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Ponovni pokušaj pretvaranja prava korištenja u pravo vlasništva i raspolaganja od entiteta. Konačan cilj je promjena ustavno-pravnog karaktera Bosne i Hercegovine. Ovo je pokušaj utvrđivanja entiteta u kapacitetu suvereniteta s ciljem razvlašćivanja bh. suvereniteta”, naveo je Salkić.

On očekuje brzu reakciju Ureda visokog predstavnika (OHR) povodom ovog zakona i naglašava da su ranije odluke Ustavnog suda BiH i OHR-a jasne.

“Insistiranje na ovom pitanju treba posmatrati i u širem kontekstu dešavanja u regionu, pravljenja i zaokruživanja zamišljenog ‘srpskog sveta’, ali i formiranja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine s tzv. Osmorkom. Da li je i ovaj zakon dio paketa da niko nikome ne smeta u ostvarenju zacrtanih ciljeva i da niko nikoga ne iritira?”, stav je Salkića.

Podijeli ovaj članak