Oglasio se pretučeni mladić iz Bratunca: Želio bih da se zahvalim Dodiku

3 min. čitanja

Uprkos brojnim osudama i pozivima da se napad u Bratuncu istraži kao zločin iz mržnje, Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini ne pruža odgovor da li je donijelo tužilačku odluku i okvalifikovalo djelo napada na Osmana Mehanovića, koji je teško pretučen u petak, 23. juna.

Nakon što su policijski službenici iz Bratunca identifikovali tri maloljetne osobe koje se dovode u vezu s napadom na snimatelja i muzičara, devetnaestogodišnjeg Osmana Mehanovića iz Bratunca, Okružno javno tužilaštvo, nadležno za ovo mjesto, u odgovoru novinarima navodi samo kako će odgovoriti u zakonskom roku.

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini nisu odgovorili na upit novinara Detektora da li se radi o mlađim ili starijim maloljetnim osobama, da li su ranije imale prekršaje ili odgovarale, te da li je i kako okvalifikovan napad od prošle sedmice u Bratuncu.

Osman Mehanović kaže kako su ga dosad kontaktirali samo predstavnici Policijske stanice Bratunac, koji su ubrzo otkrili trojicu maloljetnih napadača. U razgovoru za Detektor on govori da napadače nije poznavao odranije, te dodaje kako će protiv njih podnijeti privatnu tužbu.

– Tužilaštvo me još nije kontaktiralo, kontaktirala me samo policija, dao sam izjavu. Ja sam jučer ujutro imao operaciju tetive na lijevoj ruci, sada se osjećam bolje, rekao je Mehanović tokom razgovora u četvrtak.

U međuvremenu je Mehanovića kontaktirao predsjednik RS-a Milorad Dodik.

– Čestitao mi je praznik, poželio brz oporavak, i rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ta lica procesuiraju. On ne može isto da vjeruje da postoje još uvijek takve osobe. Moje mišljenje je da je to bio jako lijep gest od njega, pogotovo što je on predstavnik srpske vlasti, i želio bih da se zahvalim predsjedniku RS-a, kaže Mehanović.

Ranije istraživanje Detektora je pokazalo kako je predsjednik RS-a Milorad Dodik političar s najviše izjava koje mogu poticati na širenje mržnje zabilježenih u bazi podataka tokom 2022. godine, ali da se protiv njega vodi samo jedna istraga. Za više od 120 mapiranih incidenata i izjava, policije i tužilaštva nisu pokretali istrage po službenoj dužnosti, a podignuta je svega jedna optužnica.

U istraživanju se navodi da je Dodik u godini prije izbora više puta umanjivao genocid počinjen u Srebrenici i veličao osuđene ratne zločince, pjevao pjesmu čiji jedan dio slavi ubijanje Hrvata, vjernike u džamiji nazivao sigurnosnom prijetnjom, odbijao je dozvoliti rad inspektorima s “mirisom iz Sarajeva” te Bošnjake, kao etničku skupinu, kontinuirano oslovljavao prema vjerskoj pripadnosti – muslimani.

Mehanović vjeruje da je napad na njega bio na nacionalnoj osnovi, te da su mu napadači upućivali prijetnje koje aludiraju na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kaže kako se nada da će počinioci ovog krivičnog djela biti sankcionisani.

Podijeli ovaj članak