Oglasio se i Stevandić: Optužnica protiv Dodika i Lukića – udar na ustavni poredak Srpske i BiH

4 min. čitanja

Zakoni koje je parlament Srpske usvojio su neprikosnoveni, te da je podignuta optužnica Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića udar na ustavni poredak Srpske i BiH, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Stevandić je konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je ovo udar na više od dvije trećine naroda Republike Srpske, na ustavni poredak Srpske i BiH, na mir i bezbjednost svih građana BiH i Srpske i pokušaj da se na bilo koji način stvore krizne situacije kada bi arbitri pozivali u pomoć neke druge faktore.

On je dodao da su u svemu promašili, te da će ovakvi postupci uticati da Dodik za sve odluke koje je potpisao jednog dana dobije spomenik, a ne optužnicu.

„Republika Srpska, Narodna skupština će djelovati institucionalno, pravno, zaštitićemo sve naše građane! Bilo bi nemoguće da svi narodni poslanici koji imaju imunitet zbog toga što su glasali i predsjednik Skupštine da takav isti imunitet ne prenose na predsjednika Republike i Vlade, koji su izvršili ono za šta su oni digli svoju ruku“, naveo je Stevandić.

On je ocijenio da su optužnice očajnički pokušaj da nelegalni visoki predstavnik obezbijedi legalitet svojih odluka preko Ustavnog suda i istakao da da nelagalni predstavnik ne može napraviti legalne procese.

„Ovo je dokaz da, kada nisu uspjeli da poremete odnose u vladajućoj koaliciji raznim ponudama i djelovanjem, nisu uspjeli da stvore borbenu opoziciju, jer dvije tećine opozicije je glasalo za ove zakone koje je potpisao Dodik i koji je objavljen u Službenom glasniku“, naveo je on.

Tužilaštvo BiH podiglo je jutros i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da Dodika i Lućića terete za krivično djelo iz člana 203a stav 1 Krivičnog zakona BiH.

Lukić je prošlog mjeseca potpisao odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Srpske.

Nakon što je Lukić objavio ukaze predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika inspektori Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u prostorijama Službenog glasnika Republike Srpske u Banjaluci prikupljali određene informacije.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 27. juna Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Kristijan Šmit je rekao 1. jula da je „odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske“.

Tužilaštvo BiH je potom formiralo predmet u vezi sa usvajanjem zakona, a kojim je obuhvaćeno i potpisivanje odluke i objavljivanje u Službenom glasniku Republike Srpske ukaza predsjednika Srpske.

Podijeli ovaj članak