Oglasio se i RAK: Pokrenut postupak protiv Face TV-a, navedeno i zašto

2 min. čitanja

Regulatorna agencija za komunikacije pokrenula je preliminarni postupak protiv Face TV-a po službenoj dužnosti, saopćeno je iz ove agencije. Postupak je pokrenut nakon emisije Centralni dnevnik, koja je emitovana u subotu 29. oktobra, na ovoj TV, tačnije zbog interpretacije da je Senad Hadžifejzović, u toku razgovora sa Dušanom Janjićem, navodno izrekao riječ “ubiti”.

– Razlog za hitnu reakciju Agencije je činjenica da je jedan dio javnosti u BiH bio uznemiren mogućim korištenjem riječi koja je nedopustiva u javnom medijskom prostoru (“ubiti”) u navedenom programskom sadržaju, a koja bi mogla biti protumačena kao podsticanje na izvršenje krivičnih djela, te posmatrana u kontekstu odredbi Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, član 3. (Osnovni principi) stav 9.:

“Audiovizuelne medijske usluge i medijske usluge radija neće prenositi jasan i neposredan rizik od uzrokovanja negativnih posljedica koje uključuju, ali se ne ograničavaju na smrt, povrede, štetu nanesenu imovini ili drugu vrstu nasilja, ili ometanje policijskih aktivnosti i medicinskih usluga ili aktivnosti drugih službi za održavanje javnog reda i sigurnosti.”

kao i člana 4. stav 2. koji propisuje zabranu emitovanja sadržaja koji od publike može biti protumačen kao podsticanje na nasilje, nered i nemire, ili koji bi mogao izazvati ili podsticati krivična djela.

Agencija će, u okviru zakonskih nadležnosti kao što postupa u svakom drugom slučaju prema bilo kojem nosiocu dozvole, provesti postupak provjere poštovanja primjenjivih pravila i propisa u skladu sa odredbama Pravilnika o postupku rješavanja povreda uslova dozvole i propisa Agencije. O rezultatima provedenog preliminarnog postupka javnost će biti blagovremeno obaviještena, stoji u saopćenju RAK-a.

Podijeli ovaj članak