Oglasila se “Trojka”: CIK je saučesnik u otimanju podrške opozicionih stranaka

5 min. čitanja

SDP, Naša stranka i NiP, stranke okupljene oko Trojke, saopćile su kako je Centralna izborna komisija BiH (CIK) pala na svim ispitima u izbornom periodu, te kako je pokazala da nije dorasla zadatku, uz očitu političku pristrasnost.

– Od procesa nadzora izbora, prebrojavanja glasova i kasnijih odluka, CIK BiH se sve više kompromitovao. Praktično sve odluke koje su donesene u poslijeizbornom periodu, donesene su na štetu stranaka Trojke, odnosno osam opozicionih stranaka potpisnica Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, naveli su.

Dodaju i kako ih je prvo “istinski šokirala odluka kojom je CIK BiH odbio izvršiti ponovno brojanje glasačkih listića u Federaciji BiH, oprkos očitim dokazima o malverzacijama i utvrđenim nepravilnostima u praktično svim slučajevima parcijalnog ponovnog prebrojavanja glasova”.

– Zatim, CIK-u BiH nisu bile dovoljne niti stotine hiljada nevažećih listića, čiju analizu, provjeru i brojanje su također odbili izvršiti. Ni utvrđenih 15.000 netačno pripisanih glasova Miloradu Dodiku nije bilo dovoljno da se održe ponovni izbori za predsjednika entiteta RS. Konačni čin CIK-ovog saučesništva u otimanju na izborima stečene političke podrške opozicionih stranaka desio se pri raspodjeli preostalih mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Iako je primjenom Izbornog zakona BiH CIK BiH preostala dva obavezna mandata zastupnicima iz reda srpskog naroda bio obavezan dodijeliti SDP-u BiH, kao dva dodatna mandata, CIK BiH je manipulacijom propisima zadržao SDP BiH, a samim tim i Trojku, na istom broju mandata, navode iz Trojke.

Smatraju da proizvoljan kriterij za dodjelu preostalih mandata u Domu naroda FBiH, za koji utemeljenja nema ni u Izbornom zakonu BiH ni u principima dodjele mandata po posljednjim odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, potvrda je CIK-ovog lutanja i samovolje.

– Uz sve navedeno, nejednaka pozicija Doma naroda FBiH u odnosu na Vijeće naroda RS uzrokuje dodatnu nepravdu i umanjuje vrijednost glasova koje dobiju stranke koje imaju većinsku glasačku bazu u entitetu Federacija BiH. Praktično nezavisno o broju mandata u Zastupničkom domu Federacije BiH, ukoliko politički subjekti ne osiguraju većinu u barem jednom od klubova naroda u Domu naroda FBiH, njihova mogućnost utjecaja na formiranje većine se znatno umanjuje, saopćili su.

Kada je riječ o Domu naroda FBiH, iz Trojke navode da, umjesto primjene ranijeg kriterija, po kojem su se nepopunjeni mandati dodjeljivali na osnovu izbornog učinka kandidata iz reda određenog naroda ili Ostalih, CIK BiH je izabrao rješenje o popunjavanju Doma naroda FBiH na osnovu najviše procentualne zastupljenosti određenog naroda u pojedinačnim kantonima, što je princip koji nema utemeljenje ni u zakonu, ni u Ustavu, ni u ranijoj praksi CIK-a BiH.

Kažu kako su sve navedene činjenice dokaz CIK-ove očite nezainteresovanosti za utvrđivanje tačnih, istinitih rezultata izbora.

– Ovakva praksa je primjetna još od lokalnih izbora u Mostaru kada je CIK BiH također odbio izvršiti ponovno brojanje glasova unatoč očiglednim, masovnim krađama glasova od stranaka Trojke i naših partnera. Princip djelovanja po kojem CIK BiH teži što bržem zaključenju izbornog procesa neovisno o stepenu utvrđenih nepravilnosti, neprihvatljiva je za stranke koje godinama rade na pridobijanju povjerenja građana. To povjerenje CIK BiH nema pravo umanjivati i zanemarivati jer im je “mrsko” raditi svoj posao koji dan ili sedmicu više od roka koji su zacrtali. Uvjereni smo da je zbog CIK-ovih odluka strankama Trojke nanesena šteta koja se mjeri u značajnom broju mandata u skupštinama i parlamentima, istakli su iz Trojke, te dodali kako “zbog očitog nesavjesnog rada CIK-a BiH izvještaj ovog tijela neće dobiti podršku zastupnika ovih stranaka u državnom Parlamentu.

– Također, od nove većine ćemo očekivati podršku za smjene u CIK-u i imenovanje istinski profesionalnog CIK-a koji će u prvi plan staviti utvrđivanje istinitih rezultata izbora, a ne utvrđivanje rezultata pod svaku cijenu, naročito kada su u cijenu uključeni mandati opozicije, zaključeno je.

Podijeli ovaj članak