Oduzimanje telefona na granici i kontrola frizure: Ko će biti neprijatelji srpskog naroda i RS?

4 min. čitanja

Narodna skupština Republike Srpske glasaće danas o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika kojim se kriminalizuje kleveta, ali time vrelo političko ljeto, kako stvari stoje, neće biti gotovo, jer je predsjednik Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio donošenje zakona o proglašavanjima neprijatelja Republike Srpske.

Narodna volja

– Oni treba da budu zapisani u istoriji kao neprijatelji srpskog naroda i Republike Srpske i Ustava BiH. Sve su strane sudije bile protiv Ustava BiH, rekao je Dodik, dodavši da je “sve besmisleno ukoliko Republika Srpska izgubi imovinu”.

– Neću dopustiti narušavanje prava Srpske. Nema suverene zemlje ako u njoj odlučuju stranci. To se, po svim teorijama, zove protektorat, rekao je Dodik.

Mislim da ovakvo nešto ne postoji nigdje na svijetu, ističe poslanik PDP-a Tanja Vukomanović

On je istakao da je dio međunarodne zajednice protiv Republike Srpske kako bi “onemogućio kompaktnost i razvoj srpskog nacionalnog bića na ovim prostorima, ali da srpski narod osjeća snažnu nacionalnu pripadnost i identitet i od toga ne može da odustane”.

– Srpski narod ne smije izgubiti svoje nacionalno obilježje i pravo da postoji Republika Srpska, jer je srpski narod ovdje zasluženo istorijski i Srpska je narodna volja. Ono što bi oni trebali da urade, a to njima najmanje odgovara, jeste da nas puste na miru i da mi pokažemo da možemo da napravimo uzlet, ocijenio je Dodik.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tanja Vukomanović kaže za Oslobođenje da Dodik Republici Srpskoj radi stvari koje nisu mogli osmisliti ni najveći pisci koji su pisali o diktatorima i totalitarnim režimima. Njegova izjava o neprijateljima je, dodaje ona, veoma opasna po Republiku Srpsku i njene građane.

– Ne mogu ni da zamislim šta bi bilo kada bi se to sprovelo u djelo i kako se uopšte to može sprovesti. Mislim da ovakvo nešto ne postoji nigdje na svijetu i da je ovo vrhunac ludila u kojem se nalazimo. Još je opasnije što su sva sredstva za sprovođenje i donošenje zakona i akata u Dodikovima rukama, istakla je Vukomanović.

Stvara se mit o ugroženosti zemlje kako bi se zamaskirala nesposobnost vlasti, poručio je Milan Miličević

Dodik, dodaje ona, želi da se obračunava sa svojim “neprijateljima” tvrdeći da su to “neprijatelji” Republike Srpske, jer je u njegovoj glavi on Republika Srpska.

– Šta je sljedeće? Oduzimanje telefona na granici i kontrola frizura? Bolje je da počne praviti spisak prijatelja Republike Srpske dok ih još nije sve rastjerao i potpuno nas izolovao. Pošto je zakon o “izdajnicima” već na pragu usvajanja, onaj o “stranim plaćenicima” u pripremi, došao je red i na zakon o “neprijateljima”, kazala je Vukomanović.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević tvrdi da bi vlast u Srpskoj kao neprijatelja označila svakoga ko se ne uklapa u vladajuću matricu SNSD razmišljanja ili ne želi da se pokori narativu i politici te partije.

Rezultati patriota

– Tu se, u suštini, radi o jednoj veoma podloj i kukavičkoj praksi emotivnog pristupa kojoj smo u proteklim decenijama i te kako imali priliku svjedočiti. Stvara se mit o ugroženosti zemlje i naroda od domaćih i stranih neprijatelja, pominje se slavna istorija predaka, a sve to kako bi se zamaskirala nesposobnost vlasti i katastrofalni rezultati čije se posljedice “patriotskog” djelovanja osjete decenijama kasnije, poručio je Miličević.

Podijeli ovaj članak