Od minimalnih penzija teško se može živjeti: “Bez pomoći od 500 KM od djece, svaki mjesec bio bi izazov”

2 min. čitanja

Građani Bosne i Hercegovine suočavaju se s teškim socioekonomskim izazovima, a razlika između cijena života i primanja postaje sve očitija. Troškovi života dramatično su porasli tokom posljednjih godina, dok rast plata i penzija nije pratilo tu tendenciju.

Podaci iz 2014. godine pokazuju da je prosječna plata iznosila 823 KM, dok je potrošačka korpa bila 1700 KM. No, prema najnovijim statistikama Saveza samostalnih sindikata BiH za januar2023., sindikalna potrošačka korpa sada iznosi 2895 KM. U istom razdoblju, prosječna plata u Federaciji BiH porasla je na 1310 KM, a minimalna plata ostala je na 619 KM. Ovo povećanje prosječne plate od 487 KM nije pratilo rast troškova života.

Slična situacija odnosi se i na penzije. Minimalna penzija u FBiH porasla je sa 365 KM u decembru 2014. godine na 565,18 KM. Međutim, kategorije poput ratnih vojnih invalida tvrde da su njihova primanja zanemarivana. Uprkos nekim povećanjima, primanja tih invalida nisu pratila inflaciju i rastuće cijene, dovodeći ih do teške financijske situacije.

 

– Uprkos izazovima koje susrećem s mojom penzijom, zahvalna sam što moja djeca pronalaze način da mi pruže podršku. Njihov doprinos od 500 KM mjesečno znači mi izuzetno puno i pomaže mi da izguram kroz svakodnevne troškove. Ipak, suočavam se s financijskim izazovima s obzirom na rastuće cijene i ostale životne troškove. Nadam se da će se okolnosti poboljšati i da ću moći osigurati stabilniju financijsku budućnost, kaže Aida iz Sarajeva.

 

Rast plata i penzija na višim državnim funkcijama, poput predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, premijera, federalnih ministara i parlamentaraca, bio je primjetan, dok su penzije povećane za pet posto.

Ovakva socioekonomska dispariteta stvara ozbiljne izazove za građane BiH, posebno za one s nižim primanjima, dok se cijene života neprestano povećavaju. Potreba za sistemskim pristupom kako bi se ojačala ekonomska stabilnost i osigurala pravednija raspodjela prihoda postaje sve hitnija.

Podijeli ovaj članak