Od 1. septembra skuplja voda: Cijena se nije mijenjala 27 godina

2 min. čitanja

Stanovnicima IlijaÅ”a od 1. septembra računi za vodu će biti uvećani za 38 posto. Ovu odluku izglasali su vijećnici Općinskog vijeća IlijaÅ” koji su raspravljali o davanju saglasnosti o utvrđivanju cijena usluga vodosnabdijevanja pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda.

Inflacija

Kako je obrazloženo, cijena se mora povećati kako bi JKP Vodostan IlijaÅ” nastavio poslovati i kako bi se investiralo u razvoj sistema. Kako su naveli iz JKP Vodostan IlijaÅ”, usljed povećanja troÅ”kova proizvodnje vode, obaveze upravljanja zahtjevnim i finansijski za preduzeće opterećujućim lokalnim vodovodima, inflacije, skupih novih tehnologija, povećanja cijene električne energije i drugih razloga koji preduzeću stvaraju gubitke, cijene se moraju povećati.

Direktorica JKP Vodostan IlijaÅ” Belma Zukić je kazala da se cijena vode nije mijenjala 27 godina, odnosno od 1996.

Načelnik Općine IlijaÅ” Akif Fazlić je obećao subvencioniranje za socijalno ugrožene kategorije stanovniÅ”tva

– Umjesto dosadaÅ”nje 1 KM, cijena će biti 1,38 KM po kubnom metru za domaćinstva i institucije, a za pravna lica povećanje je sa 2,60 na 2,98 KM, Å”to je povećanje od 38 posto. Domaćinstva koja nemaju vodomjer plaćat će 25 kubika, a pravna lica 35 kubika vode, istakla je Zukić. O ekonomskoj opravdanosti ove odluke govorio je i član neovisnog stručnog tijela dr. sci. Muamer HalilbaÅ”ić, direktor Ekonomskog instituta Sarajevo, i iznio zaključke koji idu u prilog Odluci, a prema troÅ”kovima preduzeća koji opravdavaju povećanje cijene.

Socijalni program

Nakon brojnih pitanja, diskusije, negodovanja i komentara da je navedeno povećanje preveliko i neopravdano, Odluka je većinom glasova usvojena. Primjena korigovanih cijena trebala bi početi 1. septembra.

Načelnik Općine IlijaÅ” Akif Fazlić je obećao subvencioniranje za socijalno ugrožene kategorije stanovniÅ”tva kada je u pitanju plaćanje računa za vodu i biće doneseni posebni socijalni programi.

Vijećnici su usvojili Odluku kojom se reguliÅ”u uslovi, način izdavanja vodnih akata (prethodna vodna suglasnost, vodna suglasnost i vodna dozvola) i naplate naknade za izdavanje vodnih akata u nadležnosti Općine IlijaÅ” definisanih Zakonom o vodama KS-a.

Podijeli ovaj članak