NSRS u dva ujutru usvojila izmjene Zakona o radu kojima se omogu─çava isplata plata “na ruke”

3 min. ─Źitanja
Posebna sjednica Narodne skup┼ítine Republike Srpske nastavljena je kasno ve─Źeras nakon ┼íto je zavr┼íen miting “Srpska te zove”, a zastupnici su usvojili Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu, koji omogu─çava ispla─çivanje plate “na ruke”.Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o radu definisano je da poslodavac mo┼że u gotovom novcu isplatiti radnicima platu i druga li─Źna primanja, rekao je ministar rada i bora─Źko-invalidske za┼ítite RS-a Danijel Egi─ç. Ovakav zakon, po hitnom postupku, donose zbog toga ┼íto je veliki broj zvani─Źnika iz RS-a na crnoj listi, a ┼íto je rezultiralo blokiranjem njihovih bankovnih ra─Źuna.

Obrazla┼żu─çi Prijedlog, Egi─ç je napomenuo da je Vlada utvrdila i amandman kojim se Prijedlog dopunjava na na─Źin da se isplata plate u gotovom novcu vr┼íi putem po┼íte. Na kraju zavr┼íene rasprave, on se jo┼í jednom javio kako bi pozvao poslanike da onima koji su na crnoj listi omogu─çe “osnovna ljudska prava”.

Tokom rasprave su iz opozicije ukazali na to da ─çe poslodavci zasigurno zloupotrebljavati ovakav zakon s obzirom na to da ve─ç sada veliki broj njih prima platu u koverti, umjesto na bankovni ra─Źun, kako je po zakonu. U su┼ítini, legaliziraju nezakonito poslovanje.

Predsjednik Skup┼ítine Nenad Stevandi─ç je uporno prekidao opozicione zastupnike i nije im dozvoljavao da govore, argumentuju─çi to da se poslanici navodno ne bave ta─Źkom dnevnog reda, u ┼íta su mogli povjerovati samo oni koji tako ┼żele vjerovati ili jednostavno ne ─Źuju dobro. Opozicioni poslanici su navodili i brojne primjere malverzacija kroz koverte, koje su im poznate, no Stevandi─ç je svakoga prekinuo i onemogu─çio da govori, tvrde─çi da la┼żu.

Tako─Ĺer je usvojen i Prijedlog zakona o imunitetu Republike Srpske zbog odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da u Krivi─Źni zakon BiH kao kazneno djelo uvrsti nepo┼ítivanje odluka visokog predstavnika. Prijedlog zakona o referendumu i gra─Ĺanskoj inicijativi RS-a tako─Ĺer je dobio podr┼íku poslanika, kao i Prijedlog izbornog zakona RS-a.Narodna skup┼ítina je ranije danas usvojila i “Izvje┼ítaj Nezavisne me─Ĺunarodne komisije za istra┼żivanje stradanja svih naroda u srebreni─Źkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine” i Zaklju─Źke u vezi sa ovim izvje┼ítajem, u kojima se relativizuje zlo─Źin genocida, odnosno u potpunosti se negira ta definicija. Osim toga, pozvali su ─Źlanicu Predsjedni┼ítva BiH ┼Żeljku Cvijanovi─ç da zatra┼żi ostavku Zlatka Lagumd┼żije, ambasadora BiH u UN-u zbog toga ┼íto je predlo┼żio usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Klix.ba

Podijeli ovaj ─Źlanak