Novalić tvrdi: Inflacija nas neće pojesti, ona je uvezena i kad je već tu onda je naša briga

6 min. čitanja

“Inflacija je uvezena prije svega pandemijskom, a onda i ukrajinskom krizom i kad je već tu onda je naša briga. Neće nas pojesti, u smislu kataklizmičke prognoze, ali značajno jede naš standard i to negdje oko 17% “, istakao je u premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

“Naročito teško podnosimo ono što je u životu za građane najvažnije, a to je povećanje cijena energije i cijena hrane.”

Novalić ističe da tržište određuje razloge za poskupljenje.

“Jedna vlada može da na određeni način subvencionira da se tržište stabilizira, s jedne strane robnim rezervama. Mi u robnim rezervama imamo značajnu količinu i novogodišnje otkupljene pšenice, čak tromjesečnu količinu i ako bi ta eskalacija bila, ona nije tako značajna. Više se govori u medijima nego što u stvarnosti imamo poremećaj. Mi bi reagirali svakako, kao što smo i do sada. Druga stvar, mlijeko subvencioniramo daleko najviše u Evropi. Ukupno naša općinska i kantonalna subvencija izađe oko 45 pfeninga i u tom smislu ne vidim šta bismo mi više mogli. Mogli bismo kompletno da subvencioniramo, ali to se ne radi nigdje. Tržište treba pustiti da radi svoj posao.”

Ograničenje cijene operativno od subote

Smatra da nema razloga da poskupi mlijeko.

“Mlijeko ima u tom svom integracijskom lancu sirovine koje su opet žitarice. Ako žitarice budu dalje skupljale, može se dogoditi da i mlijeko kao produkt toga dalje poskupi. Međutim, mi smo bili svjedoci ljetos da su žitarice u vrijeme žetve pšenice, tona pšenice je pala sa 500 na nekih 300 eura po toni i to je trebalo da prouzroči kakvu takvu amortizaciju dotadašnjih problema i neku buduću rezervu za neposkupljenje toga. Mi ne vidimo da terenu da ima nešto značajno, osim što su mediji zaista u nekoj fazi ranoj otkrili da ima neki poremećaj na osnovi pritužbe poljoprivrednih proizvođača.”

Kada je riječ o cijeni peleta Novalić kaže: “Ako se stavimo u položaj nekog troška koji nastaje proizvodnjom peleta, apsolutno je neopravdano da cijena peleta bude 1000 maraka. Ali ako vidimo da na zapadnom tržištu se može dobiti 800 eura za tonu onda je prirodna težnja da se izvozi. Mi smo stali tome u kraj do kraja januara, zaista visokom harmonizacijom između nas i RS-a. Ali onda se pojavio drugi problem – proizvođači peleta nisu željeli odustati od visokih cijena jer tamo negdje ih je čekala velika nagrada na izvoznom tržištu. Mi smo zajedno sa RS-om dogovorili se da harmoniziramo tu mjeru. Kako smo ograničili gorivo, kako smo ograničili prehrambene proizvode, rekli smo ograničavamo i cijenu peleta, pri tome vodeći računa da ne bude gubitka, 480 maraka po toni plus PDV. Ograničenje cijene bit će operativno od subote, od kada važi i odluka Vlade RS-a, a važit će i naša koju ćemo sutra donijeti.”

Kakav je osjećaj biti na crnoj listi

Kaže da sebi i svojoj Vladi zamjera dvije stvari – što nisu mnogo agresivnije i sa mnogo više senzibiliteta predstavljali rezultate.

“Dopustili smo da društvo ostane u percepciji neke krize koja u ekonomsko-socijalnom smislu više nije. I ova dva zakona, ja kao privrednik zaista žalim za tim.”

Na pitanje kakav je osjećaj biti na američkoj crnoj listi, odgovara: “Bio sam iznenađen jer razlog koji je tamo naveden je prije svega netačan, da sam podrivao demokratiju jednim pismom prema penzionom sistemu. 2018. nisam bio ni na listama, vodio sam Vladu koja je imala podjednako tri stranke. To je bilo vrijeme usvajanja zakona o PIO-u i mi smo htjeli da saopštimo penzionerima koji su dometi na osnovu tog kratkog, petomjesečnog vremena. Da smo počeli izlaziti iz deficita, da su penzije dva puta povećane itd. Ja pozivam građane i penzionere da pročitaju to pismo. Ne postoji nijedna rečenica koja ide u prilog ovome zašto sam stavljen na crnu listu. Naravno, Amerika je velika zemlja i ima pravo da percipira stvari kako ona hoće. No ona je i demokratska zemlja i pojedinac tamo ima sva prava da to demantira. Tako da ću ja ići tim putem. Da je to deformacija demokratije, ja ne vjerujem u to. Pisma su česta stvar, jedino je pitanje kako se ona kvalificiraju. Ja u tom pismu nisam niti pomenuo izbore niti bilo kakve stranke niti bilo kakav utjecaj. Mada ima pisama u kojima drugi to rade. Afera “respiratori” nije navedena.”

Navodi da stvari nikada ne gleda crno-bijelo.

“Nikada istina nije samo jedno ili drugo. Ja se samo sjetim ‘92. kad su nam zapadne zemlje uvele sankcije kao dozvolu da nas poraze ili maknu sa ovih prostora. I ponašao sam se suprotno tih sankcija. Sve sam učinio da se odbranimo. I uvijek ću se ponašati onako kako odgovara meni, mojoj zemlji i mojoj porodici”, zaključio je Novalić u razgovoru za federalna.ba.

Podijeli ovaj članak