Novalić kritikovao Nikšića: Hvali se energetskim zakonima, a mi smo ih uputili u parlamentarnu proceduru

2 min. čitanja

Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH, oglasio se na društvenim mrežama nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH sinoć usvojio set energetskih zakona.

Novalić kaže da je identičan set zakona u parlamentarnu proceduru poslan krajem 2022. godine, dok je još on bio premijer FBiH.

Njegovu objavu ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Vlada Federacije kojom sam predsjedavao je u decembru 2022.godine u parlamentarnu proceduru uputila set energetskih zakona.

Izrada zakona trajala je više od godinu dana, a prethodile su joj i široke konsultacije i javne rasprave sa svim relevantnim institucijama.

Nametnuta Vlada je te zakone čim je “zasjela” povukla iz procedure da bi ih opet, nakon par dana, u neizmjenjenom obliku poslala u Parlament.

Sada se nametnuti premijer hvali da su usvojeni “reformski zakoni”, kao da su on i njegov nametnuti ministar za to zaslužni. Jedine izmjene u odnosu na zakone koje je bivši saziv Vlade poslao u parlamentarnu proceduru, desile su se jučer, na dan održavanja sjednice. I za to jeste zaslužan nametnuti premijer, jer je njegova nametnuta Vlada, a kasnije i parlamentarna većina prihvatila amandmane koje je predložio HDZ i koje pogoduju samo HDZ-u.

Iste te amandmane struka je odbila.

Ali nije važno šta struka misli, važno je da u nametnutoj Vladi i parlamentarnoj većini postoji jasna hijerarhija. HDZ je na vrhu, a nametnuti kvislinzi su tu da ih slušaju, rekao je Novalić.

Podijeli ovaj članak