Njemačka kaznila RS zbog Dodikovog secesionizma: Prekinuti projekti u vrijednosti većoj od 200 miliona KM

2 min. čitanja

Njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini saopštila je kako je ova država odlučila obustaviti projekte u Republici Srpskoj zbog secesionističke politike lidera Milorada Dodika i antiustavnih odluka NSRS-a.

Priča oko suspenzije četiri infrastrukturna projekta, u vrijednosti većoj od 100 miliona eura, traje već neko vrijeme a sada su Nijemci zvanično odlučili da kazne manji bh. enitet.

Njihovo saopćenje ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Njemačka savezna vlada odlučila je da u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura i da se na taj način sukcesivno okončaju. Pozadina toga je nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika. O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i projektni partneri. Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci. Posljednji pomenuti projekat je predmet saradnje sa Švajcarskom Konfederacijom.

Kao reakcija na odluke Narodne skupštine Republike Srpske od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države Bosne i Hercegovine, Njemačka vlada je u aprilu 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta. Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila Njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte. Projekti će sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom. Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou Bosne i Hercegovine ili regiona Zapadnog Balkana, a time uključuju i Republiku Srpsku, kao ni na saradnju s civilnim društvom.

Njemačka vlada podržava približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Njemačka je spremna dalje intenzivirati saradnju s Bosnom i Hercegovinom, kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj. Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Podijeli ovaj članak