Nikšić predstavio svoj ekspoze i govorio o osnovnim ciljevima djelovanja nove Vlade FBiH

2 min. čitanja

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kandidat je za novog premijera FBiH. Obraćajući se poslanicima rekao je da će iznijeti samo dio programa na kojem će raditi buduća Vlada. 

– Ovo je vrijeme izazova sa kojim se suočava BiH, a to su u prvom redu inflacija, migrantski val, iseljavanje stanovništva…Posljedice agresije na Ukrajinu ostavlja dubok trag na svm evropskim društvima pa tako i na FBiH. Za efikasno suočavanje sa problemima potreban je ozbiljan rad, saradnja svih nas i podrška EU, SAD i Velike Britanije kao naših tradicionalnih partnera i podržavatelja naše zemlje, rekao je Nikšić.

Potom je predstavio mali dio planova nove Vlade.

– Osnovi ciljevi djelovanja vlade detaljno su opisani u programskom dokumentu kao i lista prioritetnih projekata. Prema podacima Svjetske banke BiH se sporije oporavlja od pandemije, a posljedice rata u Ukrajini su izraženije od očekivanih razina. Rizik od siromaštva se povećava dok su investicije u mala i srednja preduzeća u opadanju. Federacija treba i mora biti motor ekonomskog razvoja BiH jer ima sve pretpostavke i kapacitet. Imamo namjere uvesti stimulaciju za proizvođače s posebnim fokusom na proizvodnju finalnih proizvoda, kazao je on.

Istakao je da međunarodne institucije ukazuju da se registracija poslovnih subjekata i njihovi poslovi lakše pokreću u drugom entitetu.

– U tom smislu jedan od prioriteta je olakšanje registracije poslovnih subjeketa i privlačenje stranih investitora te uklanjanje administartivnih barijera. Zalagat ćemo se za usvajanje zakona o minimalnoj plati da građani žive bolje, a ne da preživljavaju. Suzbijat ćemo rad nacrno uz povećan inspekcijski nadzor…Cilj je usvajanje seta fiskalnih zakona sa ciljem rasterećenja privrede, poručio je Nikšić.

Podijeli ovaj članak