Nikšić nakon sjednice vlada FBiH i RS: Nećemo se gledati preko nišana, BiH ne zaslužuje kopanje rovova

4 min. čitanja

Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, obratio se na press konferenciji nakon završene zajedničke sjednice Vlade FBiH i Vlade RS-a u Banjoj Luci.

On ističe kako je najvažnija poruka današnjeg sastanka to da građani vide saradnju na entitetskom nivou.

– Hvala na inicijativi koja je došla sa imenovanjem vlade i hvala na domaćinstvu. To je vjerovatno najvažnija politička poruka sa sjednice. Da građani vide da vlade dva entiteta sjede. Nije ovo međudržavna posjeta. Ovo je radna sjednica dvije entitetske vlade kao dvije najodgovornije institucije za rješavanje problema građana. U funkciji premijera, ministara, mi smo radili stvari koje se tiču životnih problema građana, rekao je Nikšić.

Potom je govorio o temama koje su se našle na sjednici.

– Smatram bitne odluke o insistiranju obje vlade na produžavanju zabrane izvoza oblovine pri čemu smo se složili da to treba biti trajna kategorija. Druga stvar je dogovor na kojem rade već određen period posvećene, a to je da BiH nastupa jednim glasom kada je riječ o Trgovskoj gori. Dogovorili smo mehanizme kako ćemo to raditi. U Vladi FBiH je nedavno bio ministar Košarac s kojim smo također kvalitetno komunicirali oko toga, kazao je on.

Govora je bilo i autoputu Sarajevo – Beograd.

– Želim ponoviti da je atmosfera bila konstruktivna. Sjednica je bila vrlo ‘lagana‘. Lagano smo prošli kroz dnevni red i naše želje šta trebamo raditi kada su u pitanju interesi građana BiH. To se odnosi i na privredu, izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, Brčko – Orašje – Tuzla, brze ceste Doboj – Tuzla – Zvornik. To su stvari o kojima ćemo morati razgovarati, ističe Nikšić.

Nikšić kaže kako su obje vlade izrazile spremnost za saradnju uprkos tome što će se na stolu naći teme oko kojih se dogovor neće postići lako.

– Mi ćemo se u budućnosti sretati i sigurno imati tema oko kojih nećemo lako postići konsenzus. Međutim BiH ne zaslužuje da se valja u blatu, da kopamo rovove, a nismo spremni uraditi da svima bude bolje. Vlade su iskazale spremnost da radimo svi i stvaramo bolji ambijent za naše građane, poslodavce i radnike kako ne bi odlazili iz BiH. To stalno ponavljam. Mi smo zemlja koja se nalazi prva na listi na kojoj niko ne želi biti prvi. Preko 500.000 građana BiH je napustilo državu u posljednjih osam godina, poručio je on.

U zaključku svog obraćanja, premijer FBiH je rekao da se zvaničnici i ministri u entitetskim vladama neće gledati preko nišana.

– Najlakše je da svako u svom resoru kopa rovove. Nećemo se gledati preko nišana. Vlada FBiH će razgovarati o svim temama. Vrlo lako je tražiti teme gdje ćemo se dijeliti. Mislim da trebamo uspostaviti povjerenje i graditi mostove pa ćemo razgovarati o temama oko kojih će biti teško postići konsenzus. Vlade moraju biti spremne i da donose teške odluke, zaključio je on. 

Podijeli ovaj članak