Nikolaidis: U regionu se dešava “nešto veliko”, politike MZ prema BiH nisu transparentne

3 min. čitanja

U ovom trenutku ono što su istinske demokratske i evropske vrijednosti, brane građani Balkana, brane ih od, nažalost, onih kojima se te vrijednosti pripisuju kao trajno naslijeđe, poručio je Andrej Nikolaidis, književnik i kolumnista, na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, javlja Anadolija.

Tema današnje sesije bila je “Ko blokira liberalno građansko uređenje u Crnoj Gori, BiH, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji?”.

Nikolaidis je istakao da se u ovom trenutku u ovom regionu dešava “nešto veliko”.

– Dešava se novo preslagavanje, nova raspodjela moći, a uvijek kada se dešavaju takve stvari, situacija je složena i opasna zato što u takvim preslagavanjima po pravilu nešto krene po zlu, onako kako planeri nisu očekivali da će krenuti – kazao je Nikolaidis.

Mišljenja je da politike međunarodne zajednice prema regionu, prvenstveno prema Bosni i Hercegovini nisu transparentne.

– Liberalne demokratije se pozivaju na transparentnost. Međutim, moram reći da bi bilo korisno da velike sile praktikuju ono što propovijedaju. Preslagivati na ovakav način region, a pritom zadržati retoriku da je sve u redu i da se ništa ne mijenja, raditi direktno protiv građanske Bosne i Hercegovine i na taj način raditi direktno protiv budućnosti Bosne i Hercegovine, jer po mom uvjerenju Bosna i Hercegovina i nema budućnost ukoliko nije građanska jer ona ovako projektovana teži ka scenariju nemoguće i neodržive države od koje će u jednom trenutku i Zapad dići ruke – rekao je književnik i kolumnista.

Istakao je također da Sjedinjene Američke Države (SAD) otvoreno podržavaju inicijativu “Otvoreni Balkan”.

– Usljed svih tajnih politika, postoji otvorena podrška SAD-a inicijativi ‘Otvoreni Balkan‘ i mislim da tu leži ključ za čitanje i tumačenje. Evropska unija je protiv ‘Otvorenog Balkana‘. Vrlo je jasno rečeno da je prioritet ‘Berlinski proces‘. EU misli da ulazak zemalja Zapadnog Balkana u ‘Otvoreni Balkan‘ predstavlja smetnju i prepreku ‘Berlinskom procesu‘. Ali, SAD insistira na ‘Otvorenom Balkanu‘ – kazao je Nikolaidis.

Na kraju je poručio da u ovom trenutku “mi nemamo saveznike”.

– U ovom trenutku ono što su istinske demokratske i evropske vrijednosti, brane građani Balkana, brane ih od, nažalost, onih kojima se te vrijednosti pripisuju kao trajno naslijeđe – istakao je Nikolaidis.

Inicijativu “Otvoreni Balkan” pokrenuli su lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije 2019. godine.

BiH je od 2014. godine dio “Berlinskog procesa”, koji okuplja šest država Zapadnog Balkana, sa ciljem da se one međusobno povežu prije pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Podijeli ovaj članak