“Nijedna više” je poruka i iz Zenice: Ovo nije naša aktivnost, ovo je nešto što živimo svaki dan

1 min. čitanja

U Zenici je protest organizovao Centar ženskih prava, simboličkom postavkom “Vrišteća Tišina” na platou ispred Robne kuće Bosanka na Trgu Alije Izetbegovića.

Učinili su to uz isticanje poruka na transparentima, koje ukazuju na težinu problema, odgovornost cijelog društva i države za stvaranje sigurnijeg okruženja i efikasnijih mehanizama prevencije i zaštite žena od nasilja i njegove eskalacije u femicid.

– Ovo nije naša aktivnost, ovo je nešto što živimo svaki dan i nešto o čemu govorimo. Upozoravamo na problem nasilja nad ženama. Ako se nešto ne poduzme kad se prijavi, kad se uoči može eskalirati i smrću. Došli smo da vrištimo u njihovo ime i da ova vrišteća tišina bude upozorenje da je i jedna previše, kazala je Duška Andrić iz Centra ženskih prava Zenica.

Organizatori su objasnili da je Centar ženskih prava je pravno zagovaračka organizacija koja već 26 godina posvećeno radi na zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja svojim djelovanjem podižu svijest javnosti o ozbiljnosti problema nasilja nad ženama i odgovornosti društva i svih građana i građanki.

Podijeli ovaj članak