Nenad Stevandi─ç ima prijedlog: OHR treba da pusti narode u BiH da se sami dogovaraju

4 min. ─Źitanja

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas u Banjaluci da OHR, umjesto što pravi eskalaciju ishitrenim i nametnutim odlukama, treba da pusti narode, entitete, vlade u BiH da se sami dogovaraju, da kreiraju razvojne projekte i zapošljavaju ljude.

ÔÇťKad god se po─Źnemo dogovarati, OHR uvijek smisli ne┼íto da napravi neku novu eskalacijuÔÇŁ, rekao je Stevandi─ç novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Skup┼ítine Br─Źko distrikta Sini┼íom Mili─çem.

Stevandi─ç je naglasio da stabilnost BiH i bolji privredni ambijent u principu kreira unutra┼ínji dijalog, te ocijenio da je nova era odnosa u BiH po─Źela ju─Źera┼ínjom zajedni─Źkom sjednicom dvije entitetske vlade.

On smatra da velike krize kao ┼íto je recesija u EU i sukob u Ukrajini ne─çe uticati na mir, stabilnost i odnose me─Ĺu narodima i entitetima u BiH, te da bi bolje odnose, deeskalaciju situacije u BiH, kao i svaki dogovor vlada, entiteta i naroda, mogli poremetiti oni koji nemaju dejtonskih principa sadr┼żanih u sebi, a to su OHR i drugi strani uticaji.

ÔÇťPoruka treba biti da puste narode, entitete, vlade, da se sami dogovaraju, kreiraju razvojne projekte, zapo┼íljavaju ljude, a ne da prave eskalaciju ishitrenim i nametnutim odlukama i OHR-a i Ustavnog sudaÔÇŁ, istakao je Stevandi─ç.

On je rekao da je Br─Źko distrikt primjer kako to mo┼że funkcionisati i da je tamo najmanje politi─Źkih kriza, dodaju─çi da je distrikt kondominijum u kojem postoje zajedni─Źki interesi i projekti za sve narode, i gdje Republika Srpska ima zapa┼żenu ulogu.

Stevandi─ç je naveo da sa predsjednikom Skup┼ítine Br─Źko distrikta Sini┼íom Mili─çem danas razgovarao o raznim temama, o svim zajedni─Źkim projektima na korist svih naroda u distriktu bez obzira na to kojem entitetu pripadaju i glasaju, kao i o tome kako da se unapredi rad kancelarije Vlade Republike Srpske u Br─Źko distriktu.

Mili─ç je naveo da se potreba koordinisanja zajedni─Źkih politika ogleda u tome ┼íto je Br─Źko distrikt kondominijum ili zajedni─Źko vlasni┼ítvo dva entiteta, a posebno u oblastima gdje Srpska ima i direktne nadle┼żnosti, kao ┼íto su odre─Ĺeni zakoni koji se direktno primjenjuju na prostoru distrikta kada je rije─Ź o dr┼żavljanima Republike Srpske.

ÔÇťOtuda i potreba da primjenjujemo na┼íe aktivnosti. Podsjeti─çu da je zahvaljuju─çi anga┼żmanu i Vlade i Narodne skup┼ítine Srpske izjedna─Źen polo┼żaj vi┼íe─Źlanih porodica koje ┼żive u Br─Źko distriktu kada je rije─Ź o davanju pomo─çi za njih, uz uslov da su dr┼żavljani Republike SrpskeÔÇŁ, rekao je Mili─ç i naveo jo┼í neke zakone Srpske koji se direktno primjenjuju kao ┼íto su Zakon o PIO, Zakon o osnovnim pravima bora─Źkih kategorija.

On je dodao da je razgovarano i o unapre─Ĺenju rada Kancelarije Vlade Republike Srpske u Br─Źkom tako da bude na korist ne samo gra─Ĺanima distrikta sa dr┼żavljanstvom Srpske, nego i institucijama distrikta.

Mili─ç je istakao da ju─Źera┼ínja sjednica vlada dva entiteta predstavlja sna┼żnu politi─Źku poruku koja ─çe doprinijeti stabilizaciji odnosa i na prostoru Br─Źkog distrikta i istakao da je distrikt, u okviru svojih nadle┼żnosti, spreman dati svoj doprinos deeskalaciji situacije na prostoru BiH i tome da ne bude blokada razvojnih projekata, kao ni zastoja u razvoju.

Podijeli ovaj ─Źlanak